Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Meşhed’de Bektaşi Tekkesi: Bektaşiliğin İmam Rıza ve Türbesiyle Olan Bağlantıları Üzerine Bir İnceleme
2021
Dergi:  
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bektaşi tarikatı mensupları Meşhed’de ve diğer imamların türbelerinin yanında tekke açmışlardır. Bu tekkeler ve buralarda yerleşik dervişler hakkında ve onların bu kutsal mekânlar ve ziyaretçilerle olan münasebetleri hakkında şimdiye kadar kapsamlı bir araştırma yapılmamıştır. Dolayısıyla bu çalışmada tarihsel rivayetler ve İmam Rıza türbesinde bulunan ve günümüze ulaşan arşiv belgeleri kullanılarak İmam Rıza türbesindeki Bektaşi tekkesi, dervişleri ve türbe teşkilatıyla olan ilişkileri incelenecek ve bunun yanı sıra bu belgelerdeki bilgiler literatüre kazandırılacaktır. Araştırmalar Bektaşi tarikatının başı olan Hacı Bektaş’ın İmam Rıza soyundan gelen seyyitlerden ve Nişaburlu olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla Bektaşi tarikatçıları İmam Rıza’ya özel bir ilgi duyarlardı. Onlardan bir gurup muhtemelen I. Şah Tahmasb döneminde İmam Rıza’yı ziyaret etmeye geldiklerinde, İmam’ın türbesinin kuzey yönünde yer alan ve Katlgâh veya Gusülgâh adlı kutsal bir mezarlık ortasında bulunan ve Safavi döneminde Bektaşi Tekkesi olarak bilinen bir eve yerleşmişlerdir. Bu tekke Pehlevi dönemine kadar duruyordu ve oradaki dervişler Asitan-ı Kuds-i Razavi tarafından maddi olarak desteklenirlerdi. Onlara fukara ve dervişlere adanmış vakıf gelirlerinden yardım yapılmaktaydı. Bunun yanı sıra türbeyi ziyarete gelen diğer Bektaşi dervişlerinin de kalacak yerleri ve iaşeleri türbe tarafından sağlanmaktaydı. Safevi döneminde başlayan ve günümüzde de devam eden Suffa ve Hutbe törenlerinin Bektaşilerin türbenin yanındaki tekkelerinde icra ettikleri ayinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: İmam Rıza, Asitan-ı Kuds-i Razavi, Bektaşi Dervişleri, Tekke.

Anahtar Kelimeler:

In this case, it is not necessary to make sure that there is a high level of consistency, and that there is a high level of consistency, and that there is a high level of consistency.
2021
Yazar:  
Özet:

Those who were in the shadows of the shadows of the shadows of the shadows of the shadows of the shadows of the shadows of the shadows of the shadows of the shadows of the shadows. There has not yet been a comprehensive investigation of these tickels and the derwists settled there, and their relationships with these holy places and visitors. Therefore, in this study, the historical rivayets and archive documents in the Imam Rıza turbine and reached to the present day will be studied the relations with the Bektaşi tekki in the Imam Rıza turbine, the darwishes and the turbine organization and, in addition, the information in these documents will be given to the literature. The research shows that the head of the Baktaşi taricate, Hacı Bektaş, is from Imam Rıza descendants and Nişaburlu. Therefore, the Baktaşi tarikatists had a special interest in Imam Rıza. A group of them probably came to visit Imam Rıza during the I. Shah Tahmasb period, and settled in a house located in the northern direction of the turbine of Imam and located in the middle of a sacred cemetery called Katlgâh or Gusülgâh and known as the Bektaşi Tekkesi during the Safavi period. This tectus lasted until the Pehlevian period, and the darwishes there were financially supported by Asitan-i Kuds-i Razavi. They were given help from the foundation revenues dedicated to the fucars and dervises. In addition to this, the other Bektaşi darwishes who visited the turbine were also provided by the turbine where they would stay. It is believed that the ceremonies of Suffa and Hutbe, which began in the Safevi period and continues today, are derived from the month in which the Bektaşis perform in their texts next to the turbine. Keywords: Imam Rıza, Asitan-i Kuds-i Razavi, Bektaşi Dervişleri, Tekke.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 927
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi