Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 2
Çapraz Lamine Ahşap (CLT) Malzemeli Çok Katlı Konut Binasının 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri Altındaki Sismik Tepkisinin Değerlendirilmesi
2024
Dergi:  
Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri, mevcut betonarme yapıların hassasiyetini ortaya çıkarmış, özellikle depremden en çok etkilenen illerde binlerce binanın yıkılmasına veya ağır hasar görmesine neden olmuştur. Endüstriyel ahşap malzemelerden biri olan çapraz lamine ahşap (CLT), betonarme malzemeye alternatif olarak hafifliği ve birçok olumlu özelliğinden dolayı dünya genelinde deprem bölgelerindeki yapılarda kullanılmaktadır. Çalışmanın amacı ülkemizde uygulama örneği az olan CLT perde duvar sistemiyle inşa edilmiş çok katlı konut yapılarının deprem yükleri altındaki dinamik davranışının incelenmesi ve depreme dayanıklı binaların yapı elemanlarında kullanılacak malzeme seçimine ve boyutlandırmaya dikkat çekmektir. Çalışmada, tüm iç ve dış duvarları CLT’den yapılmış beş katlı örnek bir konut binasının dinamik performansı TimberTech (2022) yazılımı ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda incelenen modelin Eurocode'a göre C tipi zemin çözümü için tüm doğrulamaları sağladığı ancak Kahramanmaraş depreminin sismik verileri altında yetersiz kaldığı elde edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Seismic Response Of The Cross-laminated Timber (clt) Multi-storey Residential Building Under The February 6, 2023, Kahramanmaras Earthquakes
2024
Yazar:  
Özet:

The February 6, 2023 Kahramanmaraş earthquakes exposed the vulnerabilities of existing RC structures, causing thousands of buildings to collapse or sustain severe damage, especially in the hardest-hit provinces. Cross-laminated timber (CLT), one of the industrial wood materials, is used as an alternative to RC in buildings in earthquake zones around the world due to its lightness and many positive features. The aim of the study is to examine the dynamic behavior of multi-storey residential buildings built with the CLT shear wall system, with limited application in Turkey, under earthquake loads and to draw attention to the material selection and sizing to be used in the structural elements of earthquake-resistant buildings. Using TimberTech (2022) software, a five-story building with CLT walls was analyzed under linear dynamic conditions. The study shows while the model provides all the verifications in the solution according to Eurocode for soil type C, it is inadequate under the seismic data of the Kahramanmaraş earthquake.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 267
Atıf : 295
Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi