User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 1
 Views 22
 Downloands 1
ÖĞRETMENLERDE SESSİZ İSTİFA ÖLÇEĞİ: BİR GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI
2024
Journal:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Author:  
Abstract:

Bu çalışmada öğretmenlerin sessiz istifa davranış düzeylerini ortaya koymaya yönelik olarak psikometrik nitelikleri güçlü bir ölçme aracı geliştirme amaçlanmıştır. Geçerlik kapsamında kapsam geçerliği için uzman değerlendirmeleri rasyonel yaklaşım temelinde sürdürülmüş, yapı geçerliliği için açımlayıcı faktör analizi (AFA), doğrulayıcı faktör analizi (DFA) ve yakınsak geçerlik analizleri yürütülmüştür. Güvenirlik için ise ortaya çıkan üç alt faktörün Cronbach Alpha katsayılarına bakılmış ve CR birleştirici güvenirlik belirleme tekniklerine başvurulmuştur. Madde oluşturma sürecinde 48 maddelik ön deneme formu oluşturulmuştur. Ön deneme formu araştırmanın birinci çalışma grubunu oluşturan 391 öğretmene uygulanarak AFA sayıltıları test edilmiş, öz değerler, yamaç eğim grafiği ve Horn paralel analizi ile faktör sayısına karar verilmiştir. “İşe ilişkin performans”, “okula karşı ilgisizlik” ve “işe ilişkin duyarsızlaşma” olarak üç faktörlü ve 17 maddeden oluşan ölçeğin son formu oluşturulmuştur. Ölçeğin açıklanan toplam varyansı %58,64’tür. Üç faktörlü ölçek yapısının Cronbach Alpha katsayıları ise alt boyutlar bazında sırayla 0.85, 0.83, 0,74 olarak hesaplanmıştır. DFA için 17 maddelik nihai form birinci çalışma grubundan bağımsız olan 360 katılımcıya uygulanmıştır. Üç faktörlü yapının DFA bulguları model veri uyumunun sağlandığı ve madde standart yüklerinin 0,33 ile 0,89 aralığında değiştiği, tüm maddelerin t değerlerinin anlamlı olduğu, CR katsayılarının ve yakınsak geçerlik için elde edilen açıklanan ortalama varyans (AVE) değerlerinin istenen büyüklüklerde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgulardan yola çıkılarak, sessiz istifa ölçeğinin, bilimsel ve psikometrik açıdan güvenilir ve geçerli olduğu söylenebilir.

Keywords:

0
2024
Author:  
Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles












Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Field :   Eğitim Bilimleri

Journal Type :   Uluslararası

Metrics
Article : 902
Cite : 7.133
2023 Impact : 0.418
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi