Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 2
İslâm Hukukunun Erken Döneminde Ceza Yargılamasında Alenilik
2021
Dergi:  
Marifetname
Yazar:  
Özet:

Modern hukukta alenilik, terim olarak, yargılamanın kamuya açık şekilde yapılmasını ifade eden bir ilkenin adıdır. Hukuk dilinde “aleniyet ilkesi” denildiğinde kastedilen kural olarak budur. Aleniyet ilkesi, toplumda yargıya ve hukuka güvenin sağlanması, dava taraflarının haklarının korunması ve kamu vicdanında adalet duygusunun tatmin edilmesi bakımından önemlidir. Bunun için de öteden beri yargılamanın kamuya açık gerçekleşme gerekliliği üzerinde durulmuş ve bu husus günümüz hukuk düşüncesinde önemli bir ilke olarak yerini almıştır. Bu makalenin amacı, hukuk tarihinde önemli bir yeri olan aleniliğin tanımı yapılarak, İslâm hukukunun erken döneminde ceza yargılamasında aleniliğin nasıl sağlandığını tespit etmektir. Yargılamada alenilik, tarihin eski devirlerindeki imkânlar nispetinde doğrudan katılım ile sağlandığından, İslâm hukukunun erken döneminde kullanılan muhakeme mekânlarının tespiti konu açısından son derece önemlidir. Bu konuda mahkemelerin kurumsal nitelik kazanmasından önce karşımıza mescitler ve kamuya açık diğer mekânlar çıkmaktadır. Ayrıca yargılama sürecinin işleyişinde uygulanan prosedür, çeşitli işlemlerle görevlendirilen yardımcılar ve yargılama şahitleri de sürecin aleni olmasına katkı sağlamıştır.

Anahtar Kelimeler:

Islamic law in early trial
2021
Dergi:  
Marifetname
Yazar:  
Özet:

In modern law, alenity is the name of a principle that expresses that judgment is made publicly. This is the rule that is meant when the "principles of legality" are said in the language of law. The principle of uniformity is important for the assurance of confidence in justice and law in society, for the protection of the rights of the parties and for the satisfaction of the sense of justice in public conscience. For this reason, it has since been focused on the need for public-open realization of the judgment and this issue has taken its place as an important principle in today’s legal thinking. The purpose of this article is to define the alenity, which is an important place in the law history, to identify how the alenity was provided in the criminal trial in the early period of Islamic law. Since jurisdiction is provided with direct participation in relation to the possibilities in the ancient periods of history, the identification of the judgment spaces used in the early period of Islamic law is extremely important in terms of the subject. In this regard, before the courts gain corporate qualification, mosques and other public-open spaces come to us. Also, the procedure applied in the process of trial, the assistants assigned in various procedures and the witnesses of trial also contributed to the course of the process.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Dergi:  
Marifetname
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Marifetname

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 219
Atıf : 210
2023 Impact/Etki : 0.094
Marifetname