Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
BATMAN VE YÖRESİ MİMARİ ANITLARINDA KRİSTALOGRAFİK MOTİFLER
2012
Dergi:  
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kristalografik motifler terimi ilk defa bilim literatürüne dahil eden Azerbaycanlı kristalografi profesörü Hudu Memmedov Türk dünyasında yaygın olan böyle motiflerin özelliklerini aşağıdaki gibi karakterize etmiştir: şekil sınırı şekil elemanları sınırı ile biter; şekil elemanları azami derecede yoğun yerleşir; arka plan olmaz, ya da arka plan şekil elemanına çevirirler; şekil elemanı çeşitliliğinden ve karmaşık şekil alma kurallarının sayısından tasarruf edilir; simetri biçim oluşturmak için kullanılmaz, ama motif oluştuğunda netice gibi meydana çıkar. Böyle motiflerdin simetrileri doğal kristal maddelerin yapılarındaki simetriye benzerler. Kristalografik motiflerin yapım ilkeleri kristallerin oluşum ilkeleri ile benzerdirler. Sade geometrik çokgenlerden yapılmış motifler mimari anıtlarda çok yaygındır. Üçgen, kare, altıgen gibi sade geometrik biçimlerden yapılmış motifler anorganik bileşiklerin bazılarının kristal yapılarına denktirler. Arap harfleri ve ona benzer karmaşık figürlerden yapılmış motifler ise organik maddelerin yapılarına benzerler. Her iki tür kristalografik motifler Batman ve yöresindeki mimari abidelerde bol bol rastlanmaktadır. Bildiride kristal yapıları ile kristalografik motifler arasındaki benzerliğin sebepleri, böyle motiflerin tarihi, yayılma coğrafyası, etki alanları hakkında bilgi verilerek, Batman ve yöresindeki mimari abidelerde yaygın olan kristalografik motif örnekleri görsel materyallerin gösterimi ile ele alınacaktır. Ayrıca bu ve benzer motiflerin el sanatlarında uygulanması somut örneklerle nümayiş ettirilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Cryptocurrency and Cryptocurrency in Cryptocurrency and Cryptocurrency
2012
Yazar:  
Özet:

The term crystallographic motives was first incorporated into the scientific literature by Azerbaidjan crystallography professor Hudu Memmedov characterized the characteristics of such motives that are common in the Turkish world as follows: the shape limit ends with the shape elements limit; the shape elements are placed to a maximum intensity; the background does not exist, or the background is converted to the shape element; the shape element is saved from the diversity and the number of complex shaping rules; it is not used to create a symmetrical shape, but it occurs as a result when the shape is formed. Such motives are similar to the symmetry in the structures of natural crystal substances. The principles of crystallographic motifs are similar to the principles of crystals. Motifs made of simple geometric multigen are very common in architectural monuments. Motives made of simple geometric forms such as the triangle, the square, the sixth are equal to the crystal structures of some of the anorganic compounds. The Arabic letters and motives made of similar complex figures are similar to the structures of organic substances. Both kinds of crystallographic motifs are found abundantly in the architectural abidays of Batman and the surrounding area. In the declaration, the reasons for the similarity between the crystal structures and the crystalographic motifs, the history of such motifs, the geography of spread, the fields of influence, the examples of crystalographic motifs, which are common in the architectural edges of Batman and its surrounding areas, will be addressed by the display of visual materials. Also, the application of these and similar motives in the craftsmanship will be shown with concrete examples.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 491
Atıf : 2.551
2023 Impact/Etki : 0.171
Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi