Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
Koruyucu Tedavi Olarak Flunarizin veya Propranolol Kullanan Migrenli Hastalarda Major Depresif Bozukluk Sıklığı ve Yaşam Kalitesi
2011
Dergi:  
Journal of Academic Research in Medicine
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı Uluslararası Baş Ağrısı Derneği (IHS) Baş Ağrıları Sınıflama Komitesi’nin son baş ağrısı sınıflamasına göre migren tanısı almış ve hali hazırda önleme tedavisi olarak propranolol veya flunarizin kullanan hastalarda sosyodemografik özelliklerin, majör depresif bozukluk görülme düzeylerinin, yaşam kalitelerinin ve bunların birbirleriyle olan ilişkilerinin araştırmasıdır. Yöntemler: Çalışmaya dahil edilme ve çalışmadan dışlanma kriterlerine uygun ve yaşları 19-48 yas arasında olan 45 aurasız migrenli hasta dahil edilmiştir. Çalışma kesitsel gözlemsel olarak gerçekleştirilmiş olup hali hazırda proflaksi tedavisi için 10 mg flunarizin kullanan 23 hasta ile 80 mg propranolol kullanan 22 hasta çalışmaya alınmıştır. Tüm hastalarla psikiyatrik görüşme yapılmış ve hastalar DSM-IV-TR tanı kriterleri esas alınarak majör depresif bozukluk açısından değerlendirilmiştir. Hayat kalitesini değerlendirmek için Kısa Form-36 (SF-36) kullanılmıştır. Ayrıca, migren hasta formu ile hastaların sosyodemografik bilgileri ve tıbbi hastalığıyla ilgili bilgileri kaydedilmiştir. Bulgular: Yaş, cinsiyet, eğitim ve medeni durum açısından olgular arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p>0.05). Hastalarımızın %13.3’ünde DSM-IV TR major depresif bozukluk tanı kriterlerine göre major depresif bozukluk saptanmıştır.Profilaktik tedaviye göre depresyon oranları ve SF-36 Yaşam kalitesi ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Migren proflaksisinde etkinliği kanıtlanmış bir beta-bir seçici beta-bloker ilaç olan 10 mg propranolol ve 80 mg flunarizinin migrende atak sıklığı, VAS değerleri, major depresif bozukluk sıklığı ve hayat kalitesine etkileri açısından benzer olduklarını vurgulamak istedik. (JAREM 2011; 1: 33-7)

Anahtar Kelimeler:

Major Depression Disorder Frequency and Quality of Life in Migrene Patients Using Flunarizin or Propranolol as a Protective Treatment
2011
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of this study is to investigate the sociodemographic characteristics of the patients who have been diagnosed with migraine according to the latest headache classification by the International Headache Association (IHS) Headache Classification Committee and the relationship between them in patients who are currently using propranolol or flunaris as a preventive treatment. Methods: 45 patients with an aura-free migraine, aged between 19 and 48 years, were included in the study in accordance with the criteria for inclusion and exclusion from the study. The study was carried out in a period of observation and the study was conducted by 23 patients using 10 mg of flunariz and 22 patients using 80 mg of propranolol for prophylactic treatment. Psychiatric consultations were conducted with all patients and patients were evaluated in terms of major depressive disorder based on the diagnosis criteria of DSM-IV-TR. The Short Form-36 (SF-36) was used to evaluate the quality of life. In addition, the patient's form of migraine has been recorded with the patient's sociodemographic information and information about the medical disease. Results: There is no statistical difference between the facts in terms of age, gender, education and civil status (p>0.05). In 13.3% of our patients, major depressive disorders were diagnosed according to the diagnostic criteria of DSM-IV TR major depressive disorders.There was no statistical difference between depression rates and SF-36 life quality scale scales (p>0.05). The result: We wanted to emphasize that 10 mg propranolol and 80 mg flunarizine, which are a beta-a-selective beta-blocker drug that has been proven to be effective in migraine, are similar in terms of migraine attack frequency, VAS values, major depressive disorders frequency, and their effects on the quality of life. (JAREM 2011; 1: 33-7)

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Journal of Academic Research in Medicine

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 465
Atıf : 233
Journal of Academic Research in Medicine