Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 18
 İndirme 3
Çam Kozalağından Üretilmiş Modifiye Aktif Karbon ile Sulu Çözeltiden Rodamin B Boyasının Adsorpsiyonu
2023
Dergi:  
Politeknik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada çam kozalağının pirolizi ile elde edilen aktif karbon, sulu çözeltilerden Rodamin B boyasının gideriminde adsorban olarak kullanılmıştır. Üretilen aktif karbon 4 farklı kimyasal katalizör (ZnCl2, H3PO4, H2SO4 ve KOH) ile modifiye edilerek, aktivasyon işleminin adsorpsiyon verimliliği üzerine etkisi incelenmiştir. Adsorpsiyon deneyleri kesikli sistemde çalışılmış ve baslangıç boya konsantrasyonu, temas süresi, pH ve sıcaklık gibi parametrelerin adsorpsiyon prosesi üzerine etkisi araştırılmıştır. Maksimum boya giderimi pH=3,0’de gözlemlenmiştir. Başlangıçtaki boya konsantrasyonunun artmasıyla Rodamin B adsorpsiyonu azalmıştır. Temas süresinin artmasıyla Rodamin B'nin giderim verimi artmıştır ve yaklaşık 30 dakika içinde dengeye ulaşılmıştır. Aktif karbonun KOH ile aktivasyonu sonucu en yüksek boya uzaklaştırma verimi (%49,71) elde edilmiştir. Deneysel sonuçlar, Langmuir ve Freundlich izoterm modellerine uygunlukları açısından incelenmiştir. Korelasyon katsayılarına göre Langmuir izoterm modelinin bu çalışmada elde edilen deneysel verilere daha uygun olduğu bulunmuştur. Hesaplanan termodinamik parametrelerle birlikte adsorpsiyon mekanizması açıklanmaya çalışılmıştır. Buna göre elde edilen pozitif ∆G değerleri adsorpsiyon prosesinin kendiliğinden olmadığını, pozitif ∆H ve ∆S değerleri ise adsorpsiyon prosesinin endotermik ve rastgele olduğunu göstermiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Adsorption Of Rhodamine B Dye From Aqueous Solution With Modified Active Carbon Made From Pine Cone
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, active carbon obtained by pyrolysis of pine cone was used as an adsorbent in the removal of Rhodamine B dye from aqueous solutions. The produced active carbon was modified with 4 different chemical catalysts (ZnCl2, H3PO4, H2SO4 ve KOH) and the effect of the activation process on the adsorption efficiency was investigated. Adsorption experiments were studied in a batch system and the effects of parameters such as initial dye concentration, contact time, pH and temperature on the adsorption process were investigated. Maximum dye removal was observed at pH=3.0. Rhodamine B adsorption decreased with increasing initial dye concentration. With increasing contact time, the removal efficiency of Rhodamine B increased and equilibrium was reached in about 30 minutes. The highest dye removal efficiency (49.71%) was obtained as a result of activation of activated carbon with KOH. Experimental results were examined in terms of their suitability to the Langmuir and Freundlich isotherm models. According to the correlation coefficients, the Langmuir isotherm model was found to be more suitable for the experimental data obtained in this study. The adsorption mechanism has been explained with the thermodynamic parameters calculated. Accordingly, the obtained positive ∆G values showed that the adsorption process was not spontaneous, and the positive ∆H and ∆S values showed that the adsorption process was endothermic and random.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Politeknik Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.729
Atıf : 5.011
Politeknik Dergisi