User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
 Views 751
 Downloands 68
 Audio Listening 3
Kaşağı Hikâyesinin Psikanalitik Edebiyat Kuramına Göre İncelenmesi
2020
Journal:  
Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi
Author:  
Abstract:

Ömer Seyfettin’in kaleme aldığı “Kaşağı”, Türk edebiyatının en çok bilinen hikâyelerindendir. İlk yayımlanma tarihi 1919 olan hikâye, hemen her nesil tarafından okunmuş, ders kitaplarına girmiş ve beğeni kazanarak defalarca basılmıştır. Kaşağı’da hikâye edilen trajik vaka mazi, suç, pişmanlık ögeleri etrafında yoğunlaşır. Hikâye insanın içinde hüzün ve burukluk uyandırır. Bu hikâyenin kolayca unutulmamasının nedeni, okuyucunun ruhunda bıraktığı tesirdir. Yazarın belli hikâyelerinde bariz biçimde boy gösteren otobiyografik unsurlar, onun eserlerine ayrı bir samimiyet ve canlılık katar. Bu değerlendirmeyi Kaşağı için de yapmak mümkündür. Kaşağı, psikanalitik edebiyat kuramına göre ele alındığında nevroz, iç çatışma, bilinçdışı, baba figürü (otorite), savunma mekanizmaları, katarsis kavramları bakımından incelemeye değer malzemeler sunan bir eserdir. Bu yönüyle henüz incelenmemiş olan hikâyenin ne gibi yorumlara olanak tanıdığını, trajik vurgu yüzünden daima maskelenerek gölgede kalan “alter ego”nun deşifresini ve eserden yazara uzanan çizgide ne gibi saptamalar yapılabileceğini keşfetmek, yeni ve faydalı bir tecrübe olacaktır.  

Keywords:

Review of the story of the cracks according to the psychoanalytic literary theory
2020
Author:  
Abstract:

The "Kaşağı", which Omer Seyfettin has written, is one of the well-known stories of Turkish literature. The story, which was first published in 1919, has been read by almost every generation, entered the lesson books and published many times and gained pleasure. The tragic case that is told in the castle is focused around the subjects of crime, regret. The story brings humour and sadness in man. The reason for this story not to be easily forgotten is the insight that the reader leaves in his soul. The autobiographical elements, which clearly shape in the writer’s particular stories, add a separate intimity and vitality to his works. It is also possible to make this assessment. When dealt with the theory of psychanalytic literature, it is a work that provides materials worth examining in terms of neurosis, internal conflict, unconsciousness, father figure (autority), defense mechanisms, catarsis concepts. Discovering what the story that has not yet been studied in this direction is a new and useful experience to discover what the "alter ego" remains in the shadow, always masked by the tragic emphasis, and what findings can be made on the line from work to author.

Keywords:

0
2020
Author:  
Citation Owners
Information: There is no ciation to this publication.
Similar Articles






Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 460
Cite : 1.174
2023 Impact : 0.204
Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi