Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
EU PARENTAL LEAVE DIRECTIVE UNDER THE EUROPEAN UNION GENDER EQUALITY POLICIES AND MATERNAL LEAVE IN TURKISH LABOR LEGISLATION
2022
Dergi:  
Route Education and Social Science Journal
Yazar:  
Özet:

Çalışmak ve ekonomik bağımsızlığını sağlamak temel bir insan hakkı olmasına rağmen kadınların istihdama katılımında gerekli fırsat eşitliğine kavuşabildiklerini söylemek henüz mümkün değildir. Kadınların istihdamdan uzak kalmalarının toplumsal ve sosyolojik pek çok sebebi olduğu kolayca söylenebilecektir. Bu sebeplerin en başında da toplumsal normların, iş ve aile yaşamı içerisinde yaşanan dengesiz yük dağılımı vasıtasıyla hane içi hizmetlerden sadece kadınları sorumlu tutması sayılabilir. Kadınların maruz kaldığı bu eşitsizliği ortadan kaldırmak için pek çok uluslararası metin hazırlanmış ve dünya genelinde çeşitli politikalar üretilmiştir. Avrupa Birliği, insan hakları ve insan hakları özelinde kadın hakları noktasında da küresel bir lider konumundadır. Kuruluşundan itibaren ekonomik temelli bir oluşum olan Birlik, kadın haklarına da ekonomik bir temelde yaklaşmış ve en temelde kadın istihdamını artırmayı hedeflemiştir. Bu hedef doğrultusunda iş ve aile yaşamını uyumlaştırmaya ve bu doğrultudaki uygulamalara son derece önem veren Avrupa Birliği, iş ve aile yaşamını uyumlaştırma amacıyla pek çok direktif hazırlamış/sosyal politika aracı kurgulamıştır. Bu araçlardan birisi de çocuk sahibi olan çalışanlara, doğum sebebiyle verilen izindir. Doğum sebebiyle verilen izin, analık izni, babalık izni ve ebeveyn izni gibi aralarında ince farklılıklar barındıran kavramlarla ifade edilmektedir. İşbu müessese, Avrupa Birliği müktesebatında kendini Ebeveyn İzni olarak göstermektedir. Bu çalışmada; Doğum sebebiyle verilen izin müessesinin Avrupa Birliği direktiflerinde ve aday ülke Türkiye’nin ulusal mevzuatında nasıl yer aldığı; Analık izni, babalık izni ve ebeveyn izni kavramları arasındaki nüans temelinde, karşılaştırmalı bir şekilde incelenmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

EU PARENTAL LEAVE DIRECTIVE UNDER THE EUROPEAN UNION GENDER EQUALITY POLICIES AND MATERNAL LEAVE IN TURKISH LABOR LEGISLATION
2022
Yazar:  
Özet:

Although working and ensuring economic independence is a fundamental human right, it is not yet possible to say that women are able to get equal opportunities necessary for their participation in employment. It will be easy to say that women stay away from employment has many social and sociological reasons. The main reason for these causes is that the social norms, through the unbalanced distribution of the burden in the work and family life, only women are responsible for domestic services. Many international texts have been prepared to eradicate this inequality that women are exposed to and various policies have been developed worldwide. The European Union is a global leader in women’s rights and human rights. Since its establishment, the Union, an economic-based organization, has also approached women’s rights on an economic basis and has aimed primarily to increase women’s employment. The European Union, which has a great importance for the harmonisation of work and family life and the practices in this regard, has prepared numerous directives/social policy instruments for the harmonisation of work and family life. One of these vehicles is the permission given to the workers who have a child due to birth. It is expressed in concepts that contain subtle differences between them, such as permission given by birth, maternity permission, parental permission and parental permission. This agency shows itself as a Parent's permission in the European Union. In this study, it has been tried to compare how the authority granted due to childbirth is included in the EU directives and the national legislation of the candidate country of Turkey; on the basis of the nuances between the concepts of maternity leave, parental leave and parental leave.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Route Education and Social Science Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 2.706
Atıf : 1.323
2023 Impact/Etki : 0.026
Route Education and Social Science Journal