Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 11
 İndirme 1
MİLLÎ SARAYLAR RESİM MÜZESİ YAVER RESSAMLAR OSMAN NURİ PAŞA, HALİL PAŞA, ŞEKER AHMED ALİ PAŞA VE HÜSEYİN ZEKÂİ PAŞA KOLEKSİYONLARI
2023
Dergi:  
Milli Saraylar Sanat Tarih Mimarlık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Osmanlı sarayının askerî alanda giriştiği yenilik arayışları sürecinde orduyu yeniden yapılandırma çabaları kurumsal ve teknolojik yenilikleri beraberinde getirmiştir. Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn ve Mekteb-i Harbiye-i Şâhâne gibi yeni askerî okullarda resim derslerinin ders programlarında yer alması, Asker Ressamlar olarak adlandırılan bir sınıfı oluşturmuştur. Asker ressamlardan bir kısmı Osmanlı sarayında Yâver Ressam olarak görev yapmışlardır. Yâver ressamlar, Osmanlı sarayının sanata ve sanatçıya verdiği önemi göstermektedir. Yaver ressamlığı, Sultan Abdülmecid döneminde (1839-1861) başlamıştır. Sultan Abdülaziz ile Sultan II. Abdülhamid dönemlerinde de devam etmiştir. Osman Nuri Paşa ilk yâver ressamdır. Sultan Abdülaziz döneminde (1861-1876) Osman Nuri Paşa(1825/1826-1903), Şeker Ahmed Ali Paşa (1841-1907),Yusuf Ziya Paşa (1840-1908) ve Halil Paşa (1852-1939) yâver olarak görev yapmışlardır. Sultan II. Abdülhamid döneminde Şeker Ahmed Ali Paşa, Hüseyin Zekâi Paşa(1860-1919), Ahmed Emin (Servili) [Sururili] (Topçu Kaymakam) (1845-1901)ve Mustafa Vasfi Paşa(1857-1905) bu görevi yürütmüşlerdir. Millî Saraylar Resim Müzesi’nde Osman Nuri Paşa, Halil Paşa, Şeker Ahmed Paşa ve Hüseyin Zekâi Paşa tematik bölümleri bulunmaktadır. Osman Nuri Paşa, Şeker Ahmed Ali Paşa ve Hüseyin Zekâi Paşa Harbiye kökenli asker ressamlardır. Halil Paşa, mühendishâne kökenlidir. Şeker Ahmed Ali Paşa ve Halil Paşa, Avrupa’da resim eğitimi alan asker ressamlardandır. Müze koleksiyonu sarayın resim beğenisini, yâver ressamlığını, yâver ressamlığın işledikleri konuları ve üslûp özelliklerini yansıtmaktadır. Bu makale, yâver ressamların Millî Saraylar Resim Müzesi’ndeki eserlerini tanıtmanın yanı sıra Türk Resim Sanatı’ndaki öncü rollerinin de altını çizmektedir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Milli Saraylar Sanat Tarih Mimarlık Dergisi

Dergi Türü :   other

Milli Saraylar Sanat Tarih Mimarlık Dergisi