Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 17
 İndirme 1
Application of the Air Quality Forecasting Analysis Using NARX Models
2020
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Air quality management and forecasting play a crucially important role in environmental problems. It is known that air quality problem is directly related to the quality of life and human health. In order to solve this problem, there are some conventional forecasting methods used in the literature. This paper presents a new non-linear autoregressive exogenous model method. In this method, all air quality parameters are entered into the system for four different locations. These are Çanakkale Central and the districts of Çan, Lapseki and Biga. This created model provides obtaining and extracting of some unmeasured environmental pollutant parameters for other air quality stations such as Nitric oxide (NO), Nitrogen oxide (NO2), Nitrogen oxides (NOX) and Ozone (O3). Within these stations, the Çanakkale Central air quality monitoring station measures only Particulate matter (PM10) and Sulfur dioxide (SO2) parameters while others measure the parameters of PM10, PM2.5, SO2, NO, NO2, NOX and O3. Presented numerical model results are verified with measurement results and extracted acceleration error. These numerical results are realized for Çanakkale Central. Obtained results show that the forecasted parameter values are very successful and error acceleration is very low. The success of the learning process is over 90%.

Anahtar Kelimeler:

Narx Modellerini Kullanarak Hava Kalitesi Tahmin Analizinin Uygulanmasi
2020
Yazar:  
Özet:

Hava kalite yönetimi ve tahmini çevre sorunlarında hayati derecede önemli bir rol oynamaktadır. Hava kalitesi sorununun insan sağlığı ve yaşam kalitesi ile doğrudan ilişkili olduğu bilinmektedir. Bu sorunu çözmek için, literatürde kullanılan bazı alışılagelmiş metotlar bulunmaktadır. Bu çalışma yeni doğrusal olmayan özbağlanımlı dışsal model yöntemini işlemektedir. Bu yöntemde tüm hava kalitesi parametreleri dört farklı yer bakımından sisteme girilmektedir. Bunlar Çanakkale Merkez ve Çan, Lapseki ve Biga ilçeleridir. Oluşturulan bu model, hava kalite istasyonları için Nitrik oksit (NO), Nitrojen oksit (NO2), Nitrojen oksitler (NOX) ve Ozon (O3) gibi bazı ölçülmeyen çevresel kirletici parametrelerin elde edilmesi ve ayıklanmasını sağlamaktadır. Bu istasyonlarda, Çanakkale Merkez hava kalitesi izleme istasyonu sadece Partikül madde (PM10) ve Sülfür dioksit (SO2) parametrelerini ölçerken, diğerleri PM10, PM2.5, SO2, NO, NO2, NOX ve O3 parametrelerini ölçmektedir. Sunulan sayısal yöntem sonuçları, ölçüm sonuçları ve çıkarılan ivme hatası ile doğrulanmaktadır. Bu sayısal sonuçlar Çanakkale Merkez için dikkate alınmaktadır. Elde edilen sonuçlar, öngörülen parametre değerlerinin çok başarılı olduğunu ve hata ivmesinin çok düşük olduğunu göstermektedir. Öğrenme sürecinin başarısı %90'nın üzerindedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Mühendislik; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 674
Atıf : 1.261
2023 Impact/Etki : 0.167
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi