Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 7
Yaşlı Evde Sağlık Hastalarında Malnütrisyon Prevalansı ve Malnütrisyon Riski
2022
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Yaşlılar yetersiz beslenmeye daha duyarlıdır ve evde bakım hizmeti alanların malnütrisyon prevalansı daha yüksektir. Çalışma, evde sağlık sistemine kayıtlı, toplumda yaşayan yetersiz beslenen yaşlılar ve yetersiz beslenme riski taşıyanların prevalans istatistiklerini belirlemeyi amaçlamıştır. Yöntem: Adana ili Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Birimine kayıtlı evde bakım birimine kayıtlı yaşlı hastalarla yürütülen kesitsel tanımlayıcı çalışmada, Araştırmacılar tarafından düzenlenen anket formu ev ziyareti sırasında yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulandı. Anketin ilk kısmında sosyodemografik değişkenler, 2. Kısmında MNA-SF yer almaktaydı. . Bulgular: Analize dahil edilen 321 hastadan 126'sı yetersiz beslenmekteydi (% 39.25) ve 132'si malnütrisyon riski taşıyordu (% 41.12). Ortalama MNA-SF 8.28 ± 3.36 idi. Hastaların üçte birinin okuma yazma bilmediği tespit edilen çalışmada (n = 108,% 33.64, p = 0.001) yetersiz beslenme ve okuryazarlık arasında güçlü bir ilişki tespit edildi. Sonuç: Çalışma, hastaların çoğunun malnütre veya malnütrisyon riski altında olduğunu gösterdi. Evde bakım hizmetlerinin yürütülmesinde beslenme taramalarına ve yetersiz beslenmeye yönelik müdahalelere daha fazla yer verilmesi gerektiği görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Risk and The Prevalence Of Malnutrition In Elderly Home-care Patients
2022
Yazar:  
Özet:

Objective: The elderly are more susceptible to undernourishment, and those receiving home-care services have a higher prevalence of malnutrition. The study aimed to determine the prevalence of the community-dwelling elderly with malnutrition and those at risk of malnutrition enrolled in the home healthcare system. Method: A cross-sectional, descriptive study was conducted using the Mini-Nutritional Assessment short-form among community-dwelling elderly home-care patients living in Adana, Turkey. Individuals the age of 65 and over and receiving home-care services were included. Patients were interviewed once at his or her residence individually, and on-site MNA questionnaires were completed. Results: Among the 321 patients included in the analysis, 126 were malnourished (39.25%), and 132 were at risk of malnutrition (41.12%). The mean MNA-SF was 8.28±3.36. There was a strong association between malnutrition and literacy, with a third of the study group found to be illiterate (n=108, 33.64%, p=0.001). Conclusion: The study showed that the majority of the patients were malnourished or at risk of malnutrition. Implementation of nutritional screening and interventions focusing on malnutrition might be required in home-care services.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 456
2023 Impact/Etki : 0.028
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi