Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
Batı Anadolu’daki Bazı Crocus Türlerinde Tohum Çimlenmesi
2013
Dergi:  
ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Batı Anadolu’daki Crocus olivieri ssp. balansae, Crocus chrysanthus, Crocus baytopiorum, Crocus pallasii ssp. pallasii gibi bazı doğal Crocus taksonlarının tohum çimlendirme çalışmaları yürütülmüştür. Tohum canlılığı tetrazolium testi ile belirlenmiştir. Tohumların tohum kabuğu, endosperm ve embriyo gibi kısımları stero binokülerde incelenmiştir. Tohumları 5 oC’de 4 hafta nemli kumda bekletme, suda ve 200-400 mg/l’lik GA3 çözeltilerinde 24 saat tutma; torf doldurulmuş viyollere doğrudan ekme çimlenme çalışmalarının ön uygulamalarını oluşturmuştur. Tohumlar, petri kapları içine yerleştirilmiş nemli 2 adet kurutma kâğıdının arasına ekilmiş ve yeterli nemi korunarak 10 oC’de tutulmuştur. Crocus baytopiorum tohumları ekimden 25 gün sonra çimlenmiştir. Crocus olivieri ssp. balansae tohumları çimlenmeye 33 gün içinde başlamıştır. Crocus chrysanthus tohumları 37 günde çimlenmiştir. Tohumları doğrudan viyollere ekme uygulamasında çıkışlar ekimden 2 ay sonra olmuştur. Çıkış oranları Crocus olivieri ssp. balansae’de %14; Crocus chrysanthus’ta % 82,5; Crocus baytopiorum’da % 73,8 ve Crocus pallasii ssp. pallasii’de % 73,5 olarak belirlenmiştir. In vitro koşullarda tohumlar bitki büyümeyi düzenleyici içermeyen MS ortamına tohumların 24 saat 250 ve 500 mg/L GA3 çözeltilerinde bekletildiği ön uygulamalardan sonra ekilmiştir. Çimlenme oranı 500 mg/L GA3 ön uygulamasında 250 mg/L GA3 ön uygulamasından daha yüksek bulunmuştur. In vitro tohum çimlenmesi ekimden 8 ay sonra başlamış ve oranlar Crocus olivieri ssp. balansae’de % 25; Crocus chrysanthus’ta %9,5; Crocus baytopiorum’da % 80 ve Crocus pallasii ssp. pallasii’de % 90 olarak belirlenmiştir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 503
Atıf : 1.956
2023 Impact/Etki : 0.26
ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi