Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 16
 İndirme 1
Çocuklarda beslenme ve ağız bakım alışkanlıkları ile etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
7tepe Klinik
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada, çocuk hastaların dental ve periodontal durumları ile ağız bakım alışkanlıklarını saptamak, bunları etkileyebilecek çocuğa ve ebeveynlerine ait faktörleri değerlendirerek aralarındaki olası ilişkiyi araştırmak amaçlandı. YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma popülasyonunu dahil edilme kriterlerine uygun 150 çocuk oluşturdu. Periodontal durumlarına göre sağlıklı(n=70) ve gingivitisli (n=80) olacak şekilde gruplara ayrıldı. Demografik veriler, beslenme ve ağız bakım alışkanlıkları, ebeveynlerin eğitim seviyeleri anket formuna kayıt edildi. Dental durumun değerlendirilmesi için daimi dişlerde DMF-T/DMF-S, süt dişlerinde df-t/df-s indeksleri, periodontal durumun değerlendirilmesi için plak indeks (Pİ), gingival indeks (Gİ) ve community periodontal indeks (CPI) ölçüldü. BULGULAR: Çalışmaya 8-14 yaş aralığındaki 150 çocuk (kız/ erkek=83/67) dahil edildi. Cinsiyetlerine göre, beslenme ve fırçalama alışkanlıkları karşılaştırıldığında günlük ara öğün sayısı erkeklerde kızlara göre yüksek bulunurken (p<0,05), klinik parametreler açısından bu 2 grup arasında fark bulunmadığı görüldü (p>0,05). Periodontal durumlarına göre incelendiğinde, kızların %56,3’ü erkeklerin %43,8’i gingivitisli olarak teşhis edildi. Beslenme alışkanlıklarının gingivitisli ve sağlıklı gruplarda benzer olduğu (p>0,05), gingivitislilerin fırçalama süresinin düşük olduğu(p<0,05), Pİ, Gİ ve CPI değerlerinin sağlıklılara göre yüksek olduğu (p<0,01), dental parametreler açısından fark olmadığı saptandı (p>0,05). Çocukların beslenme ve fırçalama alışkanlıklarına göre periodontal ve dental parametrelerde fark bulunmadı (p>0,05). Fırçalama sıklığına göre periodontal parametrelerde fark saptanırken(p<0,01), dental parametrelerde fark saptanmadı (p>0,05). TARTIŞMA ve SONUÇ: Araştırmanın yürütüldüğü çocuklarda, beslenme alışkanlıklarının karbonhidrattan zengin, ara öğün sayısının yüksek olduğu ve ağız hijyeni gerekliliklerini yerine getirmede yetersiz kaldıkları görüldü. Çalışmanın sınırları dahilinde bulgularımız, bu beslenme alışkanlığının çürük oluşumunda tek başına yeterli olmadığı, periodontal hastalığın önlenmesinde ağız bakım alışkanlığının önemini vurgulamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation of factors affecting nutrition and oral care habits in children
2021
Dergi:  
7tepe Klinik
Yazar:  
Özet:

This study was aimed at identifying the dental and periodontal conditions of children’s patients and oral care habits, assessing the factors of the child and their parents that may affect them, and investigating the possible relationship between them. Method and Requirements: 150 children formed in accordance with the criteria for inclusion of the work population. It was divided into groups that were healthy (n=70) and gingivitis (n=80) according to periodontal conditions. Demographic data, nutrition and oral care habits, education levels of parents were recorded in the survey form. DMF-T/DMF-S were measured in permanent teeth, df-t/df-s in dairy teeth, plaque index (PI), gingival index (GI) and community periodontal index (CPI) were measured in permanent teeth. The study included 150 children between the ages of 8 and 14 (women/male = 83/67) in the study. According to their gender, the number of daily meals in men compared to girls (p<0,05), compared to eating and washing habits, found no difference between these two groups in terms of clinical parameters (p>0,05). In their periodontal conditions, 56.3 percent of girls and 43.8 percent of men were diagnosed with gingivitis. It was found that eating habits were similar in gingivitis and healthy groups (p>0,05), that gingivitis was low in time of washing (p<0,05), that PI, GI and CPI values were higher compared to health (p<0,01), and that there was no difference in dental parameters (p>0,05). There was no difference in periodontal and dental parameters according to children’s eating and washing habits (p>0,05). When the periodontal parameters are differentiated according to the frequency of spraying (p<0,01), the dental parameters are not differentiated (p>0,05). RELATED AND RESULTATED: In children in which the study was carried out, their dietary habits were rich in carbohydrates, the number of meals was high, and they remained insufficient to meet their oral hygiene requirements. Within the limits of the study, our findings emphasize the importance of the oral care habit in the prevention of periodontal disease that this eating habit is not sufficient in its own forming.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Dergi:  
7tepe Klinik
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










7tepe Klinik

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 364
Atıf : 87
2023 Impact/Etki : 0.014
7tepe Klinik