Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
DEPREM KORKUSU İLE İLİŞKİLİ FAKTÖRLERİN VE KULLANILAN BAŞA ÇIKMA STRATEJİLERİNİN İNCELENMESİ
2024
Dergi:  
Akademik Yaklaşımlar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, insanların deprem korkusu ve geliştirdikleri başa çıkma stratejileri ile ilişkili faktörleri incelemeyi amaçlamıştır. Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki bu çalışma 18 yaş üstü bireylerle yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemi, çalışmaya katılmayı kabul eden 883 kişiden oluşmaktadır. Çalışma verileri "Kişisel Özellikler Formu", "Deprem Korkusu Ölçeği" ve "Deprem Stresiyle Başa Çıkma Ölçeği" kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada, kadınların deprem korkusu düzeyinin erkeklere göre daha yüksek olduğu bulunmuştur. Evli bireylerin deprem korku düzeyleri bekar bireylere göre daha yüksektir. Afet bilinci eğitimi alanların ve afet bilinci eğitimi almak isteyenlerin deprem korkusu puan ortalamalarının daha düşük olduğu bulunmuştur. Sosyal destek arama, dini başa çıkma ve olumlu yeniden değerlendirme düzeyleri arttıkça deprem korkusu düzeyi azalmaktadır. Deprem korkusuyla başa çıkmada sosyal destek arayışının dini başa çıkma ve olumlu yeniden değerlendirmeden daha yaygın olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Sosyal desteğin deprem korkusu ile başa çıkmada önemli bir faktör olduğu bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of Factors Associated With Earthquake Fear and Coping Strategies Used
2024
Yazar:  
Özet:

This study aimed to examine the factors associated with earthquake fear and coping strategies developed by people. This cross-sectional and descriptive study was conducted with individuals over 18 years of age. The sample of the study consisted of 883 people who agreed to participate in the study. The study data were collected using the "Personal Characteristics Form", "Fear of Earthquake Scale", and "Coping with Earthquake Stress Scale". In the study, it was found that females' level of earthquake fear is higher than that of males. Married individuals have a higher level of earthquake fear compared to single individuals. It was found that those who received disaster awareness training and those who wanted to receive disaster awareness training had lower earthquake fear mean scores. As the levels of seeking social support, using religious coping, and positive reappraisal increase, the level of earthquake fear decreases. It has been determined that seeking social support is more commonly used than religious coping and positive reappraisal to cope with earthquake fear. Social support has been found to be a significant factor in coping with earthquake fear.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Akademik Yaklaşımlar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 285
Atıf : 2.045
2023 Impact/Etki : 0.32
Akademik Yaklaşımlar Dergisi