Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 5
İngiltere’de Enerji Ar-Ge Harcamaları ile Enerji Tüketimi İlişkisi: Yapısal Kırılmalı Eşbütünleşme Analizi
2022
Dergi:  
İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

İngiltere’nin 1990 yılına göre 2018 yılında GSYİH’si %75.44, yenilenebilir enerji Ar-Ge harcamaları %160.47 ve yenilenebilir enerji kullanımı %1318.478 artış gösterirken enerji tüketimi %14.92 ve enerji kayıpları ise %18.15 azalış göstermiştir. İngiltere, yenilenebilir enerji kullanımını artırmanın yanısıra toplam enerji tüketimi ile toplam enerji kayıplarını azaltmayı da başarmıştır. Ayrıca aynı dönemde toplam enerji tüketimini G7 ülkeleri arasında yer alan Kanada %40.85, ABD %16.49, Fransa %10.06 ve İtalya %2.74 artırmıştır. Almanya ve Japonya ise sırasıyla %13.99, %2.89 düşürürken İngiltere ise %14.92 gibi dikkate değer bir oranda düşürmeyi başarmıştır. Dolayısıyla bu çalışmanın diğer çalışmalardan farkı İngiltere’nin ilgili dönemde enerji alanında yaptığı Ar-Ge harcamaları sonucu daha az enerjiyle nasıl daha fazla gelir elde ettiği sorusunun ekonometrik yöntemlerle araştırılmasıdır. Bunu yaparken İngiltere için 1990-2018 dönemi yıllık verileri aracılığıyla yenilenebilir enerji, yenilenemez enerji ve nükleer enerji alanlarında yapılan Ar-Ge harcamaları ile toplam enerji tüketimi kullanılmıştır. Bu amaçla yapısal kırılmaların dikkate alındığı Perron (1989) ve Zivot ve Andrews (1992) testleri ile değişkenlerin durağanlığı araştırılmıştır. Uzun dönem ilişkisi Gregory ve Hansen eşbütünleşme testi ile sınanmış ve eşbütünleşme ilişkisine rastlanmıştır. Uzun dönemli ilişkinin tahmininde ise Geliştirilmiş En Küçük Kareler Yöntemi (FMOLS) ve Kanonik Eşbütünleşik Regresyon (CCR) testleri kullanılmıştır. Bulgular, İngiltere için uzun dönemde enerji kullanımını en fazla düşüren nükleer enerji için yapılan Ar-Ge harcamaları olduğunu gösterirken en fazla artıran ise yenilenebilir enerji için yapılan Ar-Ge harcamaları olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Energy R&d Expenditures and Energy Consumption In The United Kingdom: A Cointegration Analysis With Structural Breaks
2022
Yazar:  
Özet:

In 2018 compared to 1990, the UK'S GDP by 75.44%, renewable energy R&D expenditure by 160.47%, and renewable energy use increased by 1318,478% increased, while decreased energy consumption by 14.92% and energy losses by 18.15%. In other words, In addition to increasing the use of renewable energy, the UK has also managed to reduce total energy consumption and total energy losses. In addition, in the same period, Canada, which is among the G7 countries, increased its total energy consumption by 40.85%, the USA 16.49%, France 10.06%, and Italy 2.74%, while Germany decreased by 13.99% and Japan 2.89%. England, on the other hand, managed to reduce it at a remarkable rate of 14.92%. Therefore, the difference of this study from other studies is that the question of how the UK earned more income with less energy as a result of its R&D expenditures in the field of energy in the relevant period is investigated by econometric methods. While doing this, R&D expenditures and total energy consumption in the fields of renewable energy, non-renewable energy, and nuclear energy were used in the 1990-2018 period for the UK. For this purpose, the stability of the variables was investigated with the Perron (1989) and Zivot and Andrews (1992) tests, in which structural breaks were taken into account. Then, the long-term relationship was tested with the Gregory and Hansen cointegration test and a cointegration relationship was found. Then, it is tested with Fully Modified Ordinary Least Square (FMOLS) and Canonical Cointegrating Regression (CCR) estimators for a long-term relationship. The findings showed that while the R&D expenditures for nuclear energy decreased the energy use the most for the UK in the long term, it was found that the R&D expenditures for renewable energy increased the most.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 194
Atıf : 1.841
2023 Impact/Etki : 0.706
İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi