Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Traktör Kazasına Bağlı Yaralanmaların Analizi: On Yıllık Retrospektif Çalışma
2023
Dergi:  
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Traktörler, güvenlik donanımı bakımından diğer araçlara göre çok daha yetersiz olsa da tarımsal faaliyetlerin yanı sıra insan taşımacılığı için de sıkça kullanılır. Bu çalışmada, traktör kazası nedeniyle acil servise başvuran hastalar incelenmiştir. Gereç ve Yöntemler: On yıllık dönem içerisinde gerçekleşen traktör kazaları retrospektif olarak incelendi. Kazazedelerin demografik verileri, kazanın oluş mekanizması, travma skorları (Glasgow Koma Skoru, Injury Severity Score, Revize Travma Skoru, Pediatrik Travma Skoru), anatomik yaralanma bölgeleri, görüntüleme sonuçları ve klinik sonlanımları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 165 hasta dahil edildi. Bunların yaş ortalaması 46.48±23.24/yıl, %82.4’ü erkek ve %41.8’i şofördü. En sık izlenen kaza mekanizması “traktörden düşme” idi. Toraks, en fazla yaralanan anatomik bölgeydi. Şoförlerde kafa ve toraks yaralanması oranı, yolculardan anlamlı olarak daha fazlaydı (Sırasıyla p=0.005 p=0.039). Kaza sonrası kazazede- lerin %3.6’sı eksitus oldu. Eksitus olanlardaki batın ve pelvis yaralanması oranı, yaşayanlardan anlamlı olarak daha fazlaydı (Sırasıyla p=0.018 p=0.015). Eksitus olanların Glasgow Koma Skoru ve Revize Travma Skoru düzeyi yaşayanlardan anlamlı olarak daha düşük (Sırasıyla p<0.001 p=0.001) Injury Severity Score düzeyi ise anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.001). Mortalite ile batın ve pelvis yaralanması arasında pozitif korelasyon olduğu saptandı (Sırasıyla r=0.184, p=0.018 r=0.189, p=0.015). Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre, traktör kazaları sıklıkla orta yaş erkeklerde izlenmekte olup, toraks en fazla yaralanan bölgedir. Ölen kazazedeler daha fazla travma enerjisine maruz kalmış ve mortalitenin batın ve pelvis yaralanmasıyla ilişkili olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

An Analysis Of Injuries Due To Tractor Accidents: A Ten Year Retrospective Study
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: Although tractors are highly inadequate in terms of safety equipment compared to other vehicles, they are still frequently employed for agricultural activities and even human transportation. This study investigated patients presenting to the emergency department (ED) due to tractor accidents. Material and Methods: Tractor accidents occurring over a ten year period were examined retrospectively. Victims’ demographic data, the cause of the accident, trauma scores (Glasgow Coma Score, Injury Severity Score, Revised Trauma Score and Pediatric Trauma Score), injury localizations, imaging results, and clinical outcomes were recorded. Results: One hundred sixty-five patients were included. Their mean age was 46.48±23.24 years, 82.4% were men, and 41.8% were tractor drivers. The most frequent cause of accidents was “falling from the tractor”. The thorax was the most frequently injured anatomical region. Rates of head and thoracic injury were significantly higher in drivers compared to passengers (p=0.005 and p=0.039, respectively). The post-accident exitus rate was 3.6%. The incidence of abdominal and pelvic injuries was significantly higher in the exitus group than in the survivors (p=0.018 and p=0.015, respectively). Glasgow Coma Score and Revised Trauma Score levels were significantly lower in the exitus group than in the survivors (p<0.001 and p=0.001, respectively), while Injury Severity Score levels were significantly higher (p<0.001). Positive correlation was determined between mortality and abdominal and pelvic injury (r=0.184, p=0.018 and r=0.189, p=0.015, respectively). Conclusion: Based on our study findings, tractor accidents frequently seen involve middle-aged men, and the thorax is the most commonly injured region. Exitus victims were exposed to greater trauma energy, and mortality was correlated with abdominal and pelvic injury.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 631
Atıf : 486
Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi