Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 3
Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi Uygulanan Kronik Böbrek Yetmezliği Olan Çocuklarda Diyet Proteini: Bitkisel mi? Hayvansal mı?
2015
Dergi:  
Beslenme ve Diyet Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışma sürekli ayaktan periton diyalizli (SAPD) hastalara uygulanacak diyetlerde iki farklı protein kaynağını içeren (bitkisel, hayvansal) diyetin klinik bulgulara etkisini incelemek amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Bireyler ve Yöntem: Yaş aralığı 11-18 yıl olan SAPD uygulanan 30 hasta üzerinde çalışılmıştır. Subjektif global değerlendirmelerine göre (SGD) ergenlerin %83.3’ü ağır malnütrisyonlu olarak saptanmıştır. İki gruba ayrılan hastalar bir ay 1.5 g/kg/gün protein içeren diyetler almıştır. Verilen protein, 1. grupta yaklaşık %60 bitkisel, 2. grupta yaklaşık %60 hayvansal kaynaklı olmuştur. Her gün telefonla görüşülerek diyetisyen tarafından 24 saatlik besin tüketim kaydı tutulmuştur. Bulgular:Vücut ağırlığı, relatif vücut ağırlığı, boy uzunluğu, triseps deri kıvrım kalınlığı, relatif triseps deri kıvrım kalınlığı, üst orta kol çevresi, üst orta kol kas çevresi ve beden kütle indeksi değerlerinde her iki grupta da önemli artış gözlenmiştir (p<0.05). Her iki grupta da 1. günden 30. güne kadar olan kan total protein, albümin, prealbümin, transferin, HDL-kolesterol, hemoglobin, hematokrit, demir düzeylerindeki artışlar ve kan trigliserit,total kolesterol, demir bağlama kapasitesi düzeylerindeki azalışlar istatistiksel açıdan önemli (p<0.05) bulunmuştur. Hastaların diyetle enerji, protein, E vitamini, folik asit, potasyum, magnezyum, fosfor alımları her iki grupta da benzer bulunurken, bitkisel protein, hayvansal protein, karbonhidrat, yağ, diyet posası, kolesterol, A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri, kalsiyum, demir ve çinko alımları arasında ise gruplar arası fark önemli bulunmuştur (p<0.05). Her iki grupta da hastaların büyük çoğunluğunun enerji, protein, yağ ve karbonhidratı önerilen miktarlarda aldığı görülmüştür. Birinci gruptaki hastaların %40’ının diyet posasını fazla miktarlarda aldığı, 2. grupta ki hastaların ise %93.3’ünün yetersiz aldığı saptanmıştır. Sonuç: SAPD uygulanan kronik böbrek yetmezliği (KBY) hastalarında, protein kaynağı ne olursa olsun yüksek proteinli diyetlerin tüketiminin tedaviyi olumlu etkilediği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

null
2015
Yazar:  
0
2015
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Beslenme ve Diyet Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.173
Atıf : 2.944
2023 Impact/Etki : 0.103
Beslenme ve Diyet Dergisi