Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 4
Hammadde tedarik sorunlarının Türkiye mobilya üretimi açısından değerlendirilmesi ve bir projeksiyon çalışması
2022
Dergi:  
Ormancılık Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Mobilya, genel bir ifade ile insanların günlük yaşamdaki ihtiyaçlarını dikkate alarak yaşadıkları ortamları donattıkları veya dekore ettikleri taşınabilir eşyalardır. Mobilya sanayisi yarattığı katma değer ile ülkemiz ekonomisi açısından önemli sektörlerinden birisi olmuştur. Ancak, fiyat ve miktar açısından hammadde temininde karşı karşıya kalınan dalgalanmalar sektörü olumsuz olarak etkileyebilmektedir. Bu durum, günümüz pandemi koşullarında daha da ön plana çıkmış olup sektör üzerinde etkisini hissettirmiştir. Bu çalışma kapsamında, mobilya üretiminde hammadde ile ilgili olarak karşı karşıya kalınan tedarik sorunları değerlendirilmiş ve mobilya üretim sürecinin ana girdilerinden birisi olan MDF/HDF’nin 2001-2020 yıllarına ait üretim, ithalat ve ihracat verileri FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı) resmi web sitesinden alınmış ve analiz edilmiştir. Analizlerde basit doğrusal regresyon yöntemi ile modeller oluşturulmuş ve anlamlı regresyon modelleri kullanılarak tahminler ve projeksiyonlar yapılmıştır. Çalışma sonucunda, ithalat verileri kullanılarak oluşturulan modelin istatistiksel olarak anlamsız olduğu görülmüş, öte yandan üretim ve ihracat verileri için kurulan anlamlı modeller kullanılarak tahminler gerçekleştirilmiştir. 2030 yılı dikkate alınarak yapılan projeksiyonlar sonucunda MDF/HDF’nin üretim ve ihracat değerlerinde kayda değer bir artış olacağı öngörülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Raw Material Supply Problems In Terms Of Furniture Production In Turkey and A Projection Study
2022
Yazar:  
Özet:

Furniture, in general, is the portable items that people equip or decorate their living environments by taking into account their daily needs. The furniture industry has become one of the important sectors in terms of our country’s economy with the added value it creates. However, fluctuations in raw material supply in terms of price and quantity may adversely affect the sector. This situation has come to the fore even more in today’s pandemic conditions and has made its impact on the sector. Within the scope of this study, the supply problems related to raw materials in furniture production were evaluated and the production, import, and export data of MDF/HDF, one of the main inputs of the furniture production process, for the years 2001-2020 were taken from the official website of FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) and analyzed. In the analysis, models were created with the simple linear regression method, and predictions and projections were made using meaningful regression models. As a result of the study, it was seen that the model created using import data was statistically insignificant, on the other hand, estimations were made using significant models established for production and export data. As a result of the projections made by considering the year 2030, it is foreseen that there will be a significant increase in the production and export values of MDF/HDF.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Ormancılık Araştırma Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 204
Atıf : 354
Ormancılık Araştırma Dergisi