Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
Parvoviral enteritisli köpeklerde lipopolisakkarit bağlayıcı protein ve soluble ürokinaz plazminojen aktivatör reseptörünün tanısal ve prognostik değeri
2023
Dergi:  
Eurasian Journal of Veterinary Sciences
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, parvoviral enteritisli köpeklerde lipopolisakkarit bağlayıcı protein (LBP) ve soluble ürokinaz plazminojen aktivatör reseptörünün (suPAR) tanısal ve prognostik değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmanın hayvan materyalini 1-6 ay yaşlar arasında farklı ırk ve cinsiyette kanlı ishal semptomu gösteren hızlı test kiti yardımıyla parvoviral enteritis teşhisi konulan 20 köpek hasta grubunu oluşturdu. Kontrol amacıyla kliniğe getirilen ve yapılan fiziksel muayeneler sonucunda sağlıklı olduğu belirlenen 10 köpek kontrol grubunu oluşturdu. Çalışmadaki köpeklerin tamamından bir defa Vena cephalica antebrachi?den kan örnekleri alındı. Alınan örnekten tam kan hücresi sayımı yapıldı. Serum örneklerinden serum biyokimyasal analizleri yapıldı. Bulgular: Serum örnekleri ise biyokimyasal ölçümler yapılana kadar -20°C?de muhafaza edildi. Hematoloji bulgularında hasta grupta total lökosit sayısı, eritrosit sayısı, hemoglobin sayısı ve hematokrit yüzdesi kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu (p<0,05). Hasta grupta kreatinin (p=0,040), üre (p=0,036), total bilirubin (p=0,011), seruloplazmin (p=0,008), haptoglobin (p<0,001) ve LBP (p=0,011) konsantrasyonları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulurken, albümin (p=0,005) ve suPAR (p=0,012) konsantrasyonları düşük bulunmuştur. Öneri: Sonuç olarak parvoviral enteritisli köpeklerde seruloplazmin, haptoglobin, LBP ve suPAR diagnostik ve prognostik olarak önemli bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Diagnostic and prognostic value of lipopolysaccharite binding protein and soluble urokinase plasminogen activator receptor in dogs with parvoviral enteritis
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aims to the diagnostic and prognostic assessment of lipopolysaccharide binding protein (LBP) and soluble urocinase plasminogenic activator receptor (suPAR) in dogs with parvoviral enteritis. The animal material of this study formed a group of 20 dogs diagnosed with parvoviral enteritis with the help of a quick test kit that showed the symptoms of blood-shed in different races and gender between 1-6 months of age. It formed a control group of 10 dogs that were brought to the clinic for control purposes and identified as healthy as a result of physical examinations. All of the dogs in the study were taken blood samples from Vena cephalica antebrachi. The total number of blood cells was calculated. Serum biochemical analyses were made from serum samples. Results: Serum samples were stored at -20°C until biochemical measurements were made. In hematological findings, the total number of leukocytes in the patient group, the number of erythrosites, the number of hemoglobin and the hematocrit percentage were statistically significantly low compared to the control group (p<0,05). The concentrations of creatine (p=0,040), urine (p=0,036), total bilirubin (p=0,011), seruloplasmine (p=0,008), haptoglobin (p<0,001) and LBP (p=0,011) were statistically significantly high according to the control group, while the concentrations of albumine (p=0,005) and waterPAR (p=0,012) were low. Recommendation: As a result, seruloplasmine, haptoglobin, LBP and suPAR in dogs with parvoviral enteritis were found important in diagnostic and prognostic.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Eurasian Journal of Veterinary Sciences

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.407
Atıf : 1.280
2023 Impact/Etki : 0.068
Eurasian Journal of Veterinary Sciences