Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 21
 İndirme 2
İmgeleme: Bir Gözden Geçirme
2023
Dergi:  
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar
Yazar:  
Özet:

Modern sinir bilimi, rahatlatıcı imgelerin beynin yüksek seviyede serotonin, dopamin ve oksitosin salgılamasına neden olduğunu ve bunların kaygıyı azalttığını, kortizolü bloke ettiğini ve nöroplastisiteyi artırdığını göstermiştir. Modern tıp; insanı edilgen, aciz, dış yardıma muhtaç ve onarılması gereken bir varlık olarak konumlandırmaktadır. Oysa insan bu pasif rolün çok ötesinde kendini onarabilecek fiziki ve ruhsal güce sahip bir varlık olarak görülmelidir. Bu çalışmada incelenen tüm araştırmaların birleştiği ortak nokta, içsel bir yeti olan imgelemenin maliyeti düşük, etkili bir zihinsel tedavi aracı olarak kullanılabileceğidir. Bazı araştırmalarda imgeleme farmakolojik girişimlerden daha etkili bir yöntem olarak tanımlamıştır. İmgeleme uygulamasının psikotik bozukluklardan kanser, astım, migren, hipertansiyon, bağışıklık sistemi hastalıkları, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal bozukluklar gibi birçok hastalığa kadar yaygın bir yelpazede kullanıldığı görülmektedir. Psikanalitik açıdan bakınca dürtü doyumu ve bir savunma mekanizması olarak işlediği düşünülen imgeleme tekniğinin mindfulness odaklı terapi, bilişsel davranışçı terapi, diyalektik terapi gibi ekollerin içinde de yaygın olarak kullanıldığı görülmektedir. Bu gözden geçirme çalışması, öncelikle imgeleme ve imgelemenin tarihteki kullanım alanlarından bahsetmekte, akabinde farklı hastalıklar üzerine yapılan imgeleme uygulamaları hakkında güncel araştırmaları anlatmaktadır. Ayrıca fiziksel ya da psikolojik hangi alanda yardım alınacak olursa olsun tedavinin verimliliğini etkilediği düşünülen bu kişisel ve içsel gücün zihinde hangi mekanizmalar üzerinden işlediği üzerine yapılan araştırmaların eksikliğini vurgulamak ve yeni araştırmaları teşvik etmek için yazılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Imagery: A Review
2023
Yazar:  
Özet:

Modern neuroscience has shown that relaxing images cause the brain to release high levels of serotonin, dopamine, and oxytocin, which reduce anxiety, block cortisol, and increase neuroplasticity. Modern medicine positions human beings as passive, helpless, in need of external aid and in need of repair. However, man should be seen as a being with physical and spiritual power that can repair himself far beyond this passive role. The common point of all the studies examined in this study is that imagery, which is an internal skill, can be used as a low-cost and effective mental therapy tool. Some studies have described imagery as a more effective method than pharmacological interventions. It is seen that the application of imagery is widely used in many diseases such as psychotic disorders, cancer, asthma, migraine, hypertension, immune system diseases, mental disorders such as anxiety and depression. It is seen that the imagery technique, which is thought to work as a defense mechanism and drive satisfaction according to psychoanalytic perspective, is widely used in fields such as mindfulness-focused therapy, cognitive behavioral therapy, and dialectic therapy. This review, first of all, mentions the use of imagery and imagery in history, and then describes current research on imagery applications on different diseases. In addition, it was written to emphasize the lack of research on the mechanisms by which this personal and internal power, which is thought to affect the efficiency of the treatment, regardless of which physical or psychological help is sought, and to encourage new research.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 448
Atıf : 1.274
2023 Impact/Etki : 0.345
Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar