Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 1
Kadın Cinselliğinin Disipline Edilmesini Kadının Genital Sakatlanması Üzerinden Okumak
2023
Dergi:  
Mülkiye Dergisi
Yazar:  
Özet:

Beden, ontolojik yönünün yanı sıra din, sağlık, politika, ekonomi ve sosyal bilimler perspektiflerinin kesişme alanında yer almaktadır ve buzdağının görünür kısmana benzer şekilde fizyolojik boyutun dışında toplumsal uzamda çeşitli anlamlar taşımaktadır. Beden, ikili karşıtlıklar bağlamında, özellikle kadın bedeni odak alındığında ‘sağlık’/ ‘hastalık’, ‘güzellik’/ ‘çirkinlik’/, ‘ideal’/ ‘ideal olmayan’ ve ‘doğurgan’ / ‘kısır’ gibi çeşitli yan anlamlarla değerlendirilebilmektedir. Ayrıca bedenin duruşu otorite ve statünün de göstergesi olabilmektedir. Toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında ataerkil toplumda kadınlar, yemek masasında oturdukları yer, beden dilleri veya ses tonları gibi davranışları konusunda çeşitli kısıtlamalara maruz kalmaktadırlar. Kadın bedenini kontrol ve disipline etme yöntemleri bir taraftan korse, küçük ayakkabı ve zayıf beden baskısı iken diğer taraftan kadının hayatı pahasına beden bütünlüğünü bozarak cinselliğini yaşamasını disipline etmek olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadının genital sakatlanması hem bedensel bir işaretleme hem de toplumun kadının cinselliğine dair beklentilerinin somut bir göstergesi olma özelliğini taşımaktadır. Feminist politika içerisinde kadının politik, ekonomik ve gündelik hayattaki hakları için yapılan mücadele ve kazanımlar, dünyanın farklı coğrafyalarındaki kadınlar için genital sakatlanmaya karşı mücadele ile devam etmektedir. Her ne kadar feminist politikalarla birlikte çeşitli kazanımlar elde edilmiş olsa da hala genital sakatlanma bekâretin kanıtı ve cinsel isteği azaltma gerekçeleriyle varlığını sürdürmektedir. Ayrıca kadının genital sakatlanması kuşaklararası aktarım yoluyla da gerçekleşebilmekte ve genellikle de kadınlar tarafından uygulanmaktadır. Çocuk bedeninden genç kadın bedenine geçiş aşamasında kadının bedensel bütünlüğünün genital sakatlanma ile elinden alınarak cinsel yaşamının disipline edilmesi, günümüzde hala önemli bir problem alanını oluşturmaktadır. Kadının öncelikle beden bütünlüğünü bozan genital sakatlama, psikolojik sonuçlarına ek olarak kadının hayatı süresince devam edecek sağlık problemleriyle ve hatta ölümle sonuçlanabilmektedir. Diğer taraftan kadının genital sakatlanmasının kültürel kabul edilirliğinin kırılması gerektiği de açıktır. Bu noktada, sosyolojik olarak kadının genital sakatlanmasının neden ve sonuçları ile ele alınması önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın konusunu, sosyolojik bakış açısıyla insan hakları ve beden bütünlüğünün korunması temelinde kadının genital sakatlanmasının sembolik anlamlarının ve sosyal inşasının kuramsal olarak ele alınması oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Read Disciplinating Women's Sexuality on Women's Genital Abuse
2023
Yazar:  
Özet:

The body, in addition to its ontological aspect, is in the intersection of religious, health, politics, economics and social sciences perspectives, and, in the same way as the visible part of the ice, carries a variety of meanings in the social extension beyond the physiological dimension. The body, in the context of bilateral contradictions, especially when the female body is focused on, can be assessed with various side meanings, such as ‘health’/‘sickness’, ‘beauty’/‘sickness’/, ‘ideal’/‘non-ideal’ and ‘born’/‘sickness’. The position of the body can also be an indicator of authority and status. In the context of social gender roles, atherical society, women are subjected to various restrictions on their behavior, such as the place they sit on the table, body languages or sound tones. If the methods of controlling and disciplining the woman’s body, on the one hand, small shoes and weak body pressure, on the other hand, the woman’s life costs the integrity of the body by disregarding her sexuality. A woman's genital injury is both a physical sign and a characteristic of being a concrete indicator of the expectations of the woman's sexuality in society. The struggle for women’s rights in political, economic and everyday life in feminist politics continues with the struggle against genital injuries for women in different regions of the world. Although various achievements have been achieved along with feminist policies, genital injury remains a proof of solitude and reasons for reducing sexual desire. Also, a woman's genital injury can also occur through intergenerational transmission and is often applied by women. The disciplination of sexual life by removing the physical integrity of the woman with genital injury in the transition stage from the child's body to the young woman's body is still a major problem area today. Genital injury, which in the first place disrupts the integrity of the body of a woman, in addition to its psychological consequences, can result in health problems that will continue throughout the life of a woman and even death. On the other hand, it is also clear that the cultural acceptance of a woman's genital injury should be broken. At this point, sociologically, it becomes important to deal with the causes and consequences of a woman's genital injury. The subject of this study is the theoretical consideration of the symbolic meanings of female genital injury and social construction on the basis of the protection of human rights and body integrity from a sociological point of view.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Mülkiye Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 825
Atıf : 1.892
Mülkiye Dergisi