Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 27
 İndirme 2
Hematolojik malignitelerde konvansiyonel sitogenetik, moleküler sitogenetik ve moleküler genetik sonuçlarının değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Hematolojik maligniteler, kemik iliği kaynaklı hücrelerin neoplazmalarıdır. Son çalışmalar, bu malignitelerin çoğunun sayısal ve yapısal kromozomal anormallikler içerdiğini göstermektedir. Spesifik gen düzeyindeki değişiklikler, bu hastalıkların tanı ve prognoz değerlendirmesinde çok önemlidir. Çalışmamız, bu genetik değişikliklerin bir kısmını ve bunların hematolojik malignitelerin etiyolojisi ve prognozu üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Anabilim Dalı'na hematolojik malignite ön tanısı veya tanısı ile başvuran 110 hasta dahil edildi. Akut Miyeloid Lösemi (AML), Kronik Miyeloid Lösemi (CML), Kronik Lenfoblastik Lösemi (CLL), Miyelodisplastik Sendrom (MDS), Kronik Miyeloproliferatif ( CMPD), Malign Plazma Hücreli Neoplazm (MPCN) ve Lenfoma hastalıklarına sahip yedi grubun kemik iliği kültürleri yapılarak üç farklı analiz yöntemi ile incelendi. Sayısal ve yapısal kromozomal değişiklikler sitogenetik kromozom analizi ve Floresan In Situ Hibridizasyon (FISH) yöntemleri ile incelendi ve JAK-2 V617F mutasyonu Real-Time PCR (RT-PCR) ile analiz edildi. Bulgular: CML için t (9 22) mutasyonu, AML için t (15 17) MDS için del (5q) ve del (7q) lenfoma, CLL ve MPCN için del (13q14) ve del (17p13) mutasyonlarının etkili olduğu bulundu. Ayrıca RT-PCR sonuçlarına göre JAK-2 V617F mutasyonları, CMPD hastalığı alt gruplarında% 43'ten% 92'ye değişen oranlarda etkili bulunmuştur. Sonuç: Elde ettiğimiz bulgular ışığında, hematolojik malignensili hastaların rutinde çalışılan mevcut genetik analizlerine ek olarak belirlediğimiz mutasyonlarında incelenmesinin hastalığın tanı ve prognozunun değerlendirilmesine katkıda bulunacağını düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Conventional Cytogenetic, Molecular Cytogenetics and Molecular Genetics Results In Hematological Malignances
2020
Yazar:  
Özet:

Objective: Hematological malignancies are neoplasms of bone marrow-derived cells. Recent studies show that most of these malignancies contain numerical and structural chromosomal abnormalities. These specific gene-level changes are crucial at diagnosis and prognosis evaluation of these diseases. Our study aims to investigate some of these genetic changes and their effect on the etiology and prognosis of hematological malignancies. Materials and Methods: In this study, 110 patients who were admitted to the Department of Hematology of Süleyman Demirel University Faculty of Medicine with a pre-diagnosis or diagnosis of Hematologic Malignancy were included. Three different analyses applied to the cultured bone marrow tissue samples of seven groups of hematology patients who suffered from Acute Myeloid Leukemia (AML), Chronic Myeloid Leukemia (CML), Chronic Lymphoblastic Leukemia (CLL), Myelodysplastic Syndrome (MDS), Chronic Myeloproliferative Disease (CMPD), Malignant Plasma Cell Neoplasm (MPCN) and Lymphoma diseases.Numerical and structural chromosomal changes were examined by cytogenetic chromosome analysis and Fluorescent In Situ Hybridization (FISH) methods and JAK-2 V617F mutation was analyzed by Real-Time PCR (RT-PCR). Results: Some mutations were found important in particular diseases such as t(9;22) mutation for CML, t(15;17) for AML; del(5q) and del(7q) for MDS; del(13q14) and del(17p13) mutations for lymphoma, CLL and MPCN. JAK-2 V617F mutations were found effective on CMPD disease subgroups at rates changing from 43% up to 92% according to the RT-PCR results. Conclusion: As a result of our findings, we think that examining patients with hematologic malignancies in their mutations, in addition to the routinely studied existing genetic analyzes, will contribute to the evaluation of the diagnosis and prognosis of the disease.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.215
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi