Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 1
Otoimmün karaciğer hastalığında oksidatif dengesizlik: oksidan-antioksidan durumun ve iskemi modifiye albüminin değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, otoimmün karaciğer hastalığında (AILD) belirteç olarak total antioksidan durum (TAS), oksidatif stres indeksi (OSI), total oksidan durum (TOS), iskemi modifiye albumin (IMA) ve iskemi modifiye albumin oranının (IMAR) yararı değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 22'si otoimmün hepatit (AIH), 32'si primer biliyer kolanjit (PBC) ve 12'si AIH/PBC örtüşme sendromu olan toplam 66 AILD hastası ve 49 sağlıklı kontrol içermekteydi. Serum TAS, TOS, IMA, albumin (Alb), laktat dehidrojenaz (LDH), alkalen fosfataz (ALP), aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), total bilirubin (TBil), direkt bilirubin (DBil) ve 25-hidroksivitamin D (25 [OH] D) analiz edildi. OSI, TOS/TAS olarak hesaplandı ve IMAR, IMA ve Alb'den türetildi. Bulgular: Serum TAS, TOS, OSI, IMA ve IMAR değerleri AILD grubunda kontrollere göre anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla p=0.004, <0.001, <0.001, <0.001 ve <0.001). AILD'nin öngörülmesi için TOS, IMA ve IMAR'ın cut-off değerleri sırasıyla 4.1 μmol H2O2 equiv./L, 0.522 absorbans ünitesi (ABSU) ve 0.520 ABSU’dur. TOS, IMA ve IMAR için alıcı işletim karakteristik eğrilerinin altındaki alan sırasıyla 0.760, 0.830 ve 0.858'dir. Sonuç: Bulgularımız, AILD'de oksidatif stres varlığını ve ayrımında ilgili belirteçlerin yararını göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Oxidative Imbalance In Autoimmune Liver Disease: Evaluation Of Oxidant-antioxidant Status and Ischemia-modified Albumin
2021
Yazar:  
Özet:

Objective: Current study evaluated the utility of total antioxidant status (TAS), oxidative stress index (OSI), total oxidant status (TOS), ischemia-modified albumin (IMA), and ischemia-modified albumin ratio (IMAR) as markers in autoimmune liver disease (AILD). Material and Methods: The study included a total of 66 AILD patients, 22 with autoimmune hepatitis (AIH), 32 with primary biliary cholangitis (PBC), and 12 with AIH/PBC overlap syndrome, and 49 healthy controls. Serum TAS, TOS, IMA, albumin (Alb), lactate dehydrogenase (LDH), alkaline phosphatase (ALP), aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), total bilirubin (TBil), direct bilirubin (DBil), and 25-hydroxyvitamin D (25[OH]D) were analyzed. OSI was calculated as TOS/TAS and IMAR was derived from IMA and Alb. Results: Serum TAS, OSI, TOS, IMA, and IMAR values were found to be significantly higher in the AILD group compared to controls (p=0.004, <0.001, <0.001, <0.001, and <0.001, respectively). Cut-off values of TOS, IMA, and IMAR for the prediction of AILD were 4.1 μmol H2O2 equiv./L, 0.522 absorbance unit (ABSU), and 0.520 ABSU, respectively. Area under the receiver operating characteristic curves for TOS, IMA, and IMAR was 0.760, 0.830, and 0.858, respectively. Conclusion: Our findings demonstrated the presence of oxidative stress in AILD and the utility of the related markers for its differentiation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.215
2023 Impact/Etki : 0.045
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi