Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 1
Karotis Arter Stenoz ve Oklüzyonlarında İnvaziv Olmayan Radyolojik Modalitelerin Etkinliği
2016
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Karotis arter stenoz ve oklüzyonlarında altın standart olarak kabul edilen dijital subtraksiyon anjiografiye (DSA) alternatif olabilecek noninvaziv radyolojik modalitelerin etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Renkli doppler ultrasonografi (RDUS) incelemesinde hemodinamik parametrelere göre karotis arter segmentlerinde ileri derecede stenoz veya oklüzyon saptanan toplam 37 olguya 2 boyutlu Time-of-flight anjiografi (TOF) ve 3 boyutlu kontrastlı MR Anjiografi (3B-KMRA) teknikleri uygulandı. Hastaların 25’ine DSA yapıldı. DSA sonrası elde edilen görüntülerden ve MRA yöntemlerinde ham görüntülerden oluşturulan MIP imajlardan çap ölçümlerine göre stenoz ve oklüzyonlar kategorize edildi (Grade 1: %0-39, Grade 2: %40-69, Grade 3: %70-99, Grade 4: oklüzyon). RDUS ve MRA yöntemleri ile elde edilen bulgular DSA ile karşılaştırıldı. Bulgular: Her hastada bilateral ICA ve ECA olmak üzere toplam 100 servikal karotis arter segmentinde Tüm stenoz dereceleri ve oklüzyonlar için DSA ile 3B-KMRA yöntemlerinin uyumu Pearson korelasyonuna göre r=0.99, kappa 0.98 olarak tespit edilirken, bu değerler TOF yöntemi için sırasıyla 0.91 ve 0.87 ve RDUS için sırası ile 0.98 ve 0.95 olarak bulundu. RDUS ile 1 patent segment oklüde olarak değerlendirilirken, Grade 2 oranında stenoza sahip 2 segmente RDUS ile Grade 3 stenoz tanısı konuldu. TOF ile toplam 8 segmentte stenoz oranı olduğundan büyük saptanırken 1 patent segment oklüde olarak değerlendirildi. 3B-KMRA sekansında elde edilen sonuçlar 1 olgu dışında DSA bulguları ile birebir korelasyon gösterdi. İki olguda distal İCA’da yer alan, RDUS ve TOF ile saptanamayan tandem stenotik lezyonlar 3B-KMRA ile gösterildi ve DSA ile doğrulandı. DSA’da izlenen 1 ülsere plak TOF ile saptanamazken, 3B-KMRA ile vizualize edildi. Sonuç: Cerrahi tedavi planlanan hastalarda tandem lezyonları ve ülsere plakları yakalayabilmesi, yüksek sensitivite ve spesifite göstermesi nedeniyle RDUS bulgularının korele edilmesi için seçilecekgüvenilir noninvaziv modalitenin 3B-KMRA yöntemi olduğunu, RDUS ve 3B-KMRA yöntemleri ile elde edilen sonuçlar uyumlu ise endarterektomi öncesi DSA yapılmasına gerek kalmayacağını düşünmekteyiz. ( Sakarya Tıp Dergisi 2016, 6(2):81-85 ) Anahtar Kelimeler: Karotis arter hastalığı, kontrastlı mr anjiografi, renkli doppleri

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.179
2023 Impact/Etki : 0.022
Sakarya Tıp Dergisi