Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 3
DÜŞÜK SERUM FOLLİKÜL STİMÜLAN HORMON SEVİYELİ SEKONDER AMENORE SEBEBİ OLARAK GRANULOZA HÜCRELİ TÜMÖR
2015
Dergi:  
Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Hormonal olarak aktif ovaryen tümörler sekonder amenorenin nadir nedenlerinden olup tanıda zorluk nedeni ile gözden kaçabilmektedir. Adult granüloza hücreli tümör (AGHT); overin seks-kord stromal tümörleri arasında en yaygın görülen tipidir ve tüm over tümörlerinin %3-5'ini oluşturur. Bu makalede düşük folikül stimulan hormon ile sekonder amenore (hipogonadotropik amenore) gelişen 2 AGHT olgusu sunulmuştur. Olgu: 44 (hasta no #1) ve 41 (hasta no# 2) yaşında iki hasta son 1 yıldır adet görememe nedeniyle polikliniğimize başvurdu. FSH düzeyi iki olguda bazalin altında (sırasıyla; 1.94 IU/L ve 3.32 İU/L saptandı. Beta-human koryonik gonadotropini (β- hCG) negatif; tiroid fonksiyon testleri (tiroksin, triiyodotironin, tiroid stimule edici hormon), prolaktin, lüteinizan hormon, östradiol ve tümör belirteçleri (CA-125, CEA, AFP, CA 15-5, CA19-9) normaldi. İnhibin-B düzeyi iki hastada >900ng/ml'ydi (normal aralık:16-225ng/ml). Transvajinal ultrasonografide kitle sol over kaynaklı olup boyutları 5x3 cm (hasta no #1) ve 8x6 cm (hasta no#2) idi. Laparatomide her iki hastada batında asit saptandı. Sol salpingo-ooforektomi yapılarak patolojiye gönderildi. İntraoperatif patoloji konsültasyonunun AGHT olarak rapor edilmesi üzerine hastalara total abdominal histerektomi+sağ salpingo-ooforektomi+bilateral pelvikparaaortik lenfadenektomi+infrakolik omentektomi yapıldı. Nihai patoloji sonuçları AGHT olarak bildirildi (Evre Ia). Postoperatif 2. haftanın sonunda bakılan FSH düzeyi 2 .hastada 115 IU/L iken 1.hastada postoperatif FSH değeri bakılmamıştı. Hastaların operasyon sonrası takiplerinde (sırasıyla; 16 ay ve 19 ay) nüks saptanmadı. Sonuç: Premenopozal dönemde düşük FSH düzeyiyle seyreden amenore ayırıcı tanısında erken tanı sayesinde kontrol altına alınabilecek olan AGHT gözden kaçırılmamalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 30
Türk Jinekolojik Onkoloji Dergisi