Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 19
 İndirme 2
Schiller: Sanatın Oyunda Özgürlük Olarak Yansıması
2019
Dergi:  
Current Perspectives in Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Schiller’in oyun olarak sanat kuramı çerçevesinde sanat anlayışı üzerinde durulacaktır. Schiller şair, filozof, tarihçi ve en önemlisi de dram yazarıdır. Sanat bağlamında oyun kuramı, ilk kez Schiller tarafından geniş bir çerçevede dile getirilmiştir. Sanat ile oyun arasında her daim bir benzerlik kurulmuştur. Bunun sebebi, her iki etkinliğin de ereğinin kendinde bulunmasıdır. Her iki etkinlik de insanı gündelik sıkıntılardan kurtarır ve ona özgürlük duygusu verir.  Oyun oynayan bir çocuk için oyunun dışında bir başka erek, bir başka dünya yoktur, çocuk sadece oynamak için oynar. Bu görüşe göre, sanat etkinliğini bir oyun gibi değerlendirmek gerekir. Schiller’e göre İnsan, oynadığı sürece tam insandır. O, bu sözü “İnsanı gerçek özgürlüğe ancak sanat kavuşturabilir” anlamında kullanmıştır. Sanatın, oyun gibi sadece bir kurgu olmayıp, aynı zamanda zihinsel ve duygusal karmaşık bir olgu olduğunu söyleyenler de vardır. Onlar için sanat, yalın bir oyun değil aynı zamanda yaratıcı ve üretici bir oyundur.   Schiller oyun yazarı, şair ve düşünür kimliğiyle, güzeli yorumlamış ve insanın estetik eğitimi gibi özgün bir alan meydana getirerek katkıda bulunmuştur. Bireyin estetik olarak eğitilmesini ön görerek, konuyla ilgili felsefi ve sosyo-politik yorumlarda bulunmuştur. Bu bağlamda, güzel kavramıyla ilgili olarak, içtepi biçimleri (duyu, biçim, oyun), estetik algı, estetik-özgürlük ilişkisi, estetik-eğitim ilişkisi gibi kavramsal ve metodolojik bakımdan özgün katkılar sağlamıştır. Schiller’e göre, insanda iki önemli içtepi bulunmaktadır. Bu içtepilerden birincisi duyumsal, diğeri de formel içtepidir. Duyumsal içtepi her daim değişim için bastırırken, formel içtepi ise birliği, sürekliliği ve devamlılığı arayıp durmaktadır. Bu iki içtepinin de sınırlanmaya ihtiyacı vardır. Örneğin, duyumsal içtepi ahlak yasalarına zarar verebileceği gibi formel içtepi de ise duygular zarara uğrayabilmektedir. Burada sözü edilen duyguyu “içimizdeki hayvan” olarak nitelendirebiliriz. Kısaca bu iki temel içtepi arasındaki uyum, üçüncü bir içtepiyle yani oyun içtepisiyle sağlanabilir. Oyun içtepisi ise sanatla ortaya çıkmaktadır. İnsandaki bölünmüşlüğün, yabancılaşmanın ilacı da yine sanattır. Schiller’e göre, “sanat özgürlüğün kızıdır”.

Anahtar Kelimeler:

Schiller: Sanatın Oyunda Özgürlük Olarak Yansıması
2019
Yazar:  
Özet:

This study will focus on the art understanding in the framework of the art theory as Schiller's play. Schiller is a poet, philosopher, historian and most importantly a dramatic writer. The game theory in the context of art was first expressed by Schiller in a broad framework. There is always a similarity between art and play. This is due to the fact that both activities are in their own. Both activities save a person from daily trouble and give him a sense of freedom.  There is no other world, other man than the game for a child playing the game, the child only plays to play. According to this view, art activity should be considered as a game. According to Schiller, man is perfect as long as he plays. He used this word in the meaning of "Man can only bring true freedom to the art." There are also those who say that art is not just a fiction like the game, but also a mental and emotional complex phenomenon. For them, art is not a simple game but a creative and productive game.   With the identity of the playwriter, poet and thinker, Schiller has made a great contribution by creating an original field such as the aesthetic education of man. In anticipation of an individual’s aesthetic education, he has made philosophical and socio-political comments on the subject. In this context, in relation to its beautiful concept, it has provided original conceptual and methodological contributions, such as its inner forms (sens, form, game), aesthetic perception, aesthetic-freedom relationship, aesthetic-educational relationship. According to Schiller, there are two important intrinsic elements in man. The first is sensual, the second is formal. While the emotional intrinsic constantly pushes for change, the formal intrinsic is looking for unity, continuity and continuity. Both sides need to be limited. For example, as the sensual innerness can harm the moral laws, the formal innerness can also harm the emotions. We can describe the feeling mentioned here as “an animal within us.” In short, the harmony between these two basic intrinsic can be achieved by a third intrinsic, i.e. the game intrinsic. The game appears in art. The drug of dividing in man, the drug of alienation, is art. According to Schiller, “Art is the daughter of freedom.”

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Current Perspectives in Social Sciences

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.402
Atıf : 9.048
2023 Impact/Etki : 0.228
Current Perspectives in Social Sciences