Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 11
Okulöncesi Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklarda Duyu-Motor-Biliş Fonksiyonları
2018
Dergi:  
Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi
Yazar:  
Özet:

The aim of this study was to explore the relation between sensory, motor and nonverbal cognitive functions of children with Autism Spectrum Disorder (ASD). The study also aimed to explore whether these functions vary according to the autism severity. Material and Methods: The study included 30 children with ASD, 4-6 years. The Gilliam Autistic Disorders Rating Scale–2 Turkish Version (GARS-2-TV) for evaluating the autism severity, Sensory Profile (SP) for evaluating sensorial issues, Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency–2 Short Form (BOT-2) for measuring motor profile, and Primary Test of Nonverbal Intelligence (PTONI) for evaluating cognitive functions were used in this study. Results: The results showed that children with ASD displayed atypical sensory responses, lower cognitive and motor performances. The BOT-2 category was determined as “below average” and “well-below average” in 96.6% of the children with ASD. A moderate negative correlation was determined between the BOT-2 and GARS-2 (r = -.587) and PTONI and GARS-2 (r = -.402), and a moderate positive correlation was determined between the BOT-2 and PTONI (r = .442). Motor (39%) and IQ scores (27%) were differentiated according to the autism severity. Discussion: Owing to impairments in the sensory-motor-cognitive functions of the children, “individual education programs” should not focus only the core deficits of ASD, but they should also involve sensory-motor intervention in preschool period.   

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 109
Atıf : 104
2023 Impact/Etki : 0.103
Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi