Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 3
Mevsimlik Tarım İşçisi Kadınlarda Doğurganlık ve Aile Planlaması Yöntemi Kullanım Durumlarının Belirlenmesi
2018
Dergi:  
Journal of Health Services and Education
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, mevsimlik tarım işçisi kadınlarda doğurganlık ve aile planlaması yöntemi kullanım durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışma; Temmuz-Kasım 2016 tarihleri arasında Kayseri ve çevresinde tarım işçiliğinde çalışmak amacıyla gelen ve çeşitli kamp alanlarında bahar, yaz ve güz mevsimi boyunca sürekli yer değiştiren mevsimlik tarım işçileri üzerinde yapıldı. Veri toplama aracı olarak kadınların yaş, cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu vb. sosyodemografik özellikleri ile canlı doğum, ölü doğum, düşük, yaşayan çocuk sayısı gibi doğurganlık özelliklerini ve aile planlaması yöntemi kullanım durumlarını belirlemeye yönelik 45 soruluk anket formu kullanıldı. Veriler, araştırma ekibindeki 4 araştırmacı tarafından tarım işçilerinin çadır kurdukları bölgelerde yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. Bu çalışmada 141 evli kadına ait veriler değerlendirildi. Bulgular: Araştırma grubunun yaş ortalaması 34.2±12.1 %0.7’si 18 yaş altında, %69.5’i okuryazar değildi. Evli kadınların % 50.3’ünün ilk gebelik yaşı 15-20 arasındaydı. Canlı doğum sayısı 4’ten fazla olan kadınların oranı % 62.7 idi. En az bir kez düşük yapmış kadınların oranı %42.5 iki gebelik arasında geçen süre 2 yıldan az olan kadınların oranı ise %86.5 idi. Kadınların %70.6’sının bugüne kadar hiç aile planlaması yöntemi kullanmadığı belirlendi. Sonuç: Tarım işçisi kadınların genel topluma göre erken çocuk sahibi olduğu, çok sayıda ve sık aralıklarla gebe kaldığı, ayrıca doğum kontrol yöntemi kullanım oranının oldukça düşük düzeyde olduğu belirlendi.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Fertility State and Use Of Family Planning Method In Female Seasonal Agricultural Workers
2018
Yazar:  
Özet:

Objective: In this study, it was aimed to determine the fertility status and the use of family planning method in female seasonal agricultural workers. Materials and methods: This cross-sectional study was carried out on seasonal agricultural workers who came to work in Kayseri and the surrounding areas between July and November 2016 and resided in different camping sites during the spring, summer and autumn. A 45-items questionnaire including questions labor age, gender and marital status was used to determine the sociodemographic characteristics and the fertility characteristics such as live birth, stillbirth, low, number of living children, and the use of family planning method. Data were collected by face-to-face interviews by 4 researchers at camping sites. We evaluated data from 141 married women. Findings: Mean age was 34.2 ± 12.1. Of subjects included, 55.1% was female, 50.3% were married, and 69.5% were illiterate. Of married women, 5.0% of were under the age of 18 and age at first pregnancy was 15-20 years. The rates of women with at least one abortion and those with less than 2 years between 2 births were 42.5% and 86.5%, respectively. The rate of women with more than 4 live births was 62.7%. It was determined that no family planning method was used in 70.6% of the women. Conclusion: It was found that women who are agricultural workers had child at younger age, higher number of pregnancy, more frequent pregnancy than general population with extremely low rates of use of contraceptive methods.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Journal of Health Services and Education

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3
Atıf : 1
Journal of Health Services and Education