Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olgularında kötü muamelenin belirti düzeyine etkisi
2023
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, bu etmenlerden ev içi kötü muamele öyküsünün Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’nda (DEHB) alt tip, komorbidite, sosyodemografik ve psikometrik özellikler ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, ev içi kötü muamele bildiren (n=75) ve bildirmeyen (n=75) ve yeni tanı almış 150 DEHB tanılı çocuk dahil edilmiştir. Olgulara, Sosyodemografik form, Conners Ana Baba Derecelendirme Ölçeği (CADÖ), Conners Öğretmen Derecelendirme Ölçeği (CÖDÖ), Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) ve Stroop Formu uygulanmıştır. Bulgular: Ev içi kötü muamele öyküsünde daha erken yaş, akran geçimsizliği, düşük anne baba yaşı saptanmışken, annelerin çalışma oranları ise anlamlı düşüktü. DEHB bileşik tip ve karşıt olma karşı gelme bozukluğu komorbiditesi, ev içi kötü muamele olgularında anlamlı yüksekti. CADÖ ve ADÖ, kötü muamele olmayan gruba kıyasla anlamlı şekilde yüksekti. Sonuç: Yüksek yıkıcı davranış sorunları ev içi kötü muamele riskini artırabilmektedir. Hiperaktivite, karşı gelme özellikleri baskın olguların ailelerinin, davranışsal güçlüklerin yönetiminde zorlanabildikleri, olası olumsuz algılarının da katkısı ile şiddete daha sık başvurabildikleri düşünülmektedir. Ev içi şiddet varlığında, ebeveyn eğitimi ve sosyal inceleme gibi müdahalelerin de ele alındığı multidisipliner yaklaşımlar gözetilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of Maltreatment On Symptom Severity In Patients With Attention Deficit Hyperactivity Disorder
2023
Yazar:  
Özet:

Purpose This study aimed to compare the impact of maltreatment on the subtype, comorbidity, sociodemographic characteristics, and psychometric characteristics of attention deficit hyperactivity disorder (ADHD). Materials and Methods: The study participants included 150 treatment-naïve children with ADHD with (n=75) and without (n=75) a history of maltreatment by parents. A sociodemographic form, the Conners Parent Rating Scale (CPRS), the Conners Teacher Rating Scale (CTRS), the Family Assessment Device (FAD), and the Stroop Form were applied. Results: Earlier referral, peer discord, and lower parental age were frequent in the maltreated group, while the maternal employment rates were significantly lower. ADHD-combined type and comorbid oppositional defiant disorder were significantly higher in the maltreated group. The CPRS and FAD scores were also significantly higher). Conclusion: A higher incidence of destructive behavioral patterns may increase the risk of maltreatment. Families of children with hyperactivity and defiant characteristics may have difficulties in managing behavioral problems and may exhibit domestic violence, with the Multidisciplinary approaches, including parental education programs and social investigation, should be considered.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.873
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal