Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 6
Özel Yetenek Tanısı Almış ve Normal Gelişim Gösteren Lise Öğrencilerinin Akran İlişkilerinin İncelenmesi
2022
Dergi:  
Kastamonu Education Journal
Yazar:  
Özet:

Özel yetenekli bireylerin toplumların ilerlemesinde önemli bir rolü vardır. Bu bireylerin daha iyi tanınabilmesi, farklılıklarının ve ihtiyaçlarının belirlenmesi faydalı olacaktır. Bu nedenle bu araştırmada, özel yetenekli tanısı almış ve almamış (normal gelişim gösteren) lise öğrencilerinin akran ilişkileri incelenmiştir. Araştırma tarama modelinde yürütülmüştür. Çalışma grubu, Gaziantep ilindeki Şahinbey Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM)’ne kayıtlı 60 özel yetenekli öğrenci ile bu öğrencilerin ortaöğretimine devam ettiği sınıflarda bulunan özel yetenekli tanısı almamış 96 öğrenci olmak üzere toplam 156 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak “Kişisel Bilgi Formu” ve Atik, Çok, Çoban ve Doğan (2014), tarafından geliştirilen “Akran İlişkileri Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre, akran ilişkileri açısından özel yetenekli tanısı almış ve almamış lise öğrencileri arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Özel yetenek tanısı almış ve almamış “erkek” lise öğrencilerinin akran ilişkileri alt boyutlar açısından incelendiğinde ise “birliktelik” , “koruma” , “yakınlık” alt boyutları arasında “özel yetenek tanısı almış erkeklerin” lehine anlamlı bir farklılaşma olduğu görülmektedir. Özel yetenek tanısı almış ve almamış “kız” öğrencilerin akran ilişkileri puan ortalamaları arasında anlamlı farklılaşma görülmemektedir. Özel yetenek tanısı alıp almamanın 16-18 yaş grubundaki öğrencilerde 13-15 yaş grubuna göre akran ilişkileri alt boyutlarında daha fazla ayrışma oluşturduğu belirlenmiştir. Bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Investigation Of Peer Relationships Of Gifted and Non-gifted High School Students
2022
Yazar:  
Özet:

Gifted individuals has an important role in the progress of societies, it would be beneficial to better identify these individuals and understand their needs and differences. For that reason, the peer relationships of gifted and non-gifted high school students were examined in this study. The study was carried out as survey model. The study group consisted of 156 students in total, including 60 students registered to Şahinbey Science and Art Center (BILSEM) in Gaziantep, and 96 students who were not identified as gifted. All were students in the same classes as those with talented, where secondary education was received. In the study, the “Personal Information Form” and “Peer Relationship Scale” that was developed by Atik, Çok, Çoban and Doğan (2014) were used as data collection tools. According to the results of the research, no significant difference was observed in terms of peer relationships between high school students, who were and were not identified as gifted. When peer relationships of male high school students who were and non-gifted are examined in terms of sub-dimensions, it is seen that there is a significant difference between the sub-dimensions of “companionship”, “protection” ”and “closeness” in favor of “gifted male students”. There is no significant difference in peer relationship mean scores of non-gifted female students. It can be said that there is greater differentiation in peer relationship sub-dimensions in terms of being identified as gifted in the students of 16-18 age group, compared to the 13-15 age group. The findings were discussed in the light of the relevant literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kastamonu Education Journal

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.866
Atıf : 20.175
2023 Impact/Etki : 0.067
Kastamonu Education Journal