Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 25
 İndirme 9
Ortaokul Öğrencilerinde Akıllı Telefon Bağımlılığı, Algılanan Anne Baba Tutumu, Sosyal Dışlanma ve Akademik Özyeterlilik
2022
Dergi:  
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma anne baba tutumu, sosyal dışlanma ve akademik öz yeterliliğin ortaokul öğrencilerinin akıllı telefon bağımlılığı üzerindeki etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. 2019-2020 eğitim-öğretim dönenimde İzmir’in Urla İlçesi’nde bulunan TED İzmir Ortaokulu’nda 109’u kadın, 93’ü erkek toplam 202 öğrenci araştırma örneklemini oluşturmaktadır. Sosyodemografik bilgi formu, Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği Kısa Versiyonu (ATBÖ-KV), Algılanan Anne Baba Tutumu Ölçeği (ABTÖ), Sosyal Dışlanma Yaşantısı Ölçeği (SDYÖ), Çocuklar İçin Öz yeterlik Ölçeği aracılığıyla katılımcılardan ölçümler alınarak veri elde edilmiştir. 8. Sınıfa giden, 14 yaşında olan, hobisi olmayan, ebeveynleri tarafından denetimi olmayan, 4 saat ve daha uzun süre akıllı telefon kullanımı olan ve akıllı telefonunu en fazla sosyal medya amacıyla kullanan ergenlerin akıllı telefon bağımlılık oranları daha yüksek bulunmuştur. Akademik öz yeterliliğin akıllı telefon bağımlılığını istatistiksel olarak anlamlı negatif yönlü olarak yordadığı görülmüştür. Boylamsal çalışmalar aracılığıyla yaşla birlikte akıllı telefon bağımlılığını yordayan değişkenleri tespiti, müdahale çalışmaları için önem arz etmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Smart Phone Addiction in High School Students, Perceived Parental Attitude, Social Exclusion and Academic Self-Determination
2022
Yazar:  
Özet:

This study was conducted with the aim of studying the influence of parental attitude, social exclusion and academic self-qualification on high school students’ smartphone addiction. In the 2019-2020 education and teaching period, 109 women and 93 men in the TED İzmir High School, located in the Urla District of İzmir, make up a total of 202 student research sample. Social demographic information form, Smart Phone Addiction Scale Short Version (ATBÖ-KV), Detected Parental Attitude Scale (USD), Social Exclusion Life Scale (SDYÖ), Children's Self-Compliance Scale, data has been obtained by taking measurements from participants through the Smart Phone Addiction Scale Short Version (ATBÖ-KV), Detected Parental Attitude Scale (USD), Social Exclusion Life Scale (SDYÖ) and the Children's Self-Compliance Scale. and 8. Adolescents who go to school, who are 14 years old, who do not have a hobby, who are not controlled by their parents, who use the smartphone for 4 hours or longer and who use the smartphone for social media purposes have found higher rates of smartphone addiction. It has been shown that academic self-qualification is statistically significantly negative on smartphone addiction. Identification of variables that addict to smartphone with age through large-scale studies is of importance for intervention studies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 180
Atıf : 190
Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Dergisi