Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
 İndirme 3
Perikardiyal Tamponad Gelişen Down Sendromlu COVID-19 Olgusu
2021
Dergi:  
Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kardiyak tamponad, normal hemodinamiyi bozan, kalp boşluklarının uygun şekilde dolmasını engelleyen, perikardiyal boşlukta ani ve/veya aşırı sıvı birikmesiyle meydana gelen hayatı tehdit eden bir durumdur. Kardiyak tamponad çocuk hastalarda nadir görülür, erken tanı ve acil müdahale gerektirir. Bu yazıda Down sendromu olan, şiddetli akut solunum yolu sendromu-koronavirüs-2 (SARS-CoV-2) ilişkili perikardiyal tamponad ve akut solunum distres sendromu gelişen 11 aylık bir olgu sunulmuştur. On bir aylık Down sendromlu erkek hasta öksürük ve solunum sıkıntısı olması nedeni ile çocuk enfeksiyon servisine yatırıldı. SARS-CoV-2 polimeraz zincir reaksiyon testi pozitif gelen hastanın takibinde perikardiyal efüzyon saptandı. Perikardiyal efüzyona yönelik ibuprofen tedavisi başlandı. Takipte solunum sıkıntısı gelişen hasta yoğun bakım ünitesine alınıp entübe edildi, mekanik ventilatörde izlenmeye başlandı. Hastanın yoğun bakım servis takibinde hipotansiyon ve kardiyak tamponad gelişti. Hastaya acil perikardiyosentez yapıldı. Ancak tamponad tedavi edildikten sonra da hastanın dirençli hipotansiyonu devam etti. Hasta akut solunum distres sendromu nedeni ile kaybedildi. Çocuklarda kardiyak tamponad ve Koronavirüs hastalığı-2019 (COVID-19) birlikteliği nadir olarak bildirilmiştir. Down sendromlu bireylerde de COVID-19 seyri ile ilgili net bilgimiz bulunmamaktadır. Bu yazıda SARS-CoV-2 pandemisindeki benzer olguların klinik olarak erken tanınmasını ve Down sendromlu hastalarda koronavirüs enfeksiyonuna bağlı akut solunum sıkıntısı sendromunda daha dikkatli olunmasını sağlamak amacıyla olgumuzu sunduk.

Anahtar Kelimeler:

Pericardal Tamponad developing Down syndrome COVID-19
2021
Yazar:  
Özet:

Heart tamponade is a condition that disrupts normal hemodynamics, prevents the proper filling of heart holes, which is life-threatening due to sudden and/or excessive accumulation of fluids in the pericardial space. Heart tamponade is rare in children, requires early diagnosis and urgent intervention. This article presents a 11-month phenomenon of developing pericardal tamponade associated with severe acute respiratory path syndrome-coronavirus-2 (SARS-CoV-2) and acute respiratory distraction syndrome. A ten-month-old man with Down syndrome was infected with cough and breathing disorders. The SARS-CoV-2 polymerase chain reaction test was found in the patient's follow-up of pericard phosphosis. Treatment of ibuprofen for pericardal fusion has begun. The patient, who developed a respiratory failure in the follow-up, was taken to the intensive care unit, and began to be monitored by the mechanical ventilator. In the patient’s intensive care service, hypotension and cardiovascular tamponade developed. The patient received an emergency pericardiosis. But after the tamponade was treated, the patient's resistant hypotension continued. The patient was lost due to acute respiratory distraction syndrome. The combination of heart tamponade and coronavirus disease-2019 (COVID-19) in children has been to be rare. There is no clear information about COVID-19 in people with Down syndrome. In this article, we presented our facts to ensure clinically early recognition of similar phenomena in SARS-CoV-2 pandemic and to ensure that patients with Down syndrome are more cautious in acute respiratory failure syndrome associated with coronavirus infection.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 115
Atıf : 20
2023 Impact/Etki : 0.014
Çocuk Acil ve Yoğun Bakım Dergisi