Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
FÂRÂBİ’DE KOZMOLOJİK AKIL-İNSANİ AKIL İLİŞKİSİ ÜZERİNE BAZI MÜLAHAZALAR
2022
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu makalenin temel amacı, İslam filozofu Fârâbi’nin akıllar teorisinin kozmolojik konumu ile bir düşünme melekesi olan insan aklı arasındaki ilişkiyi saptamaktır. Bu bağlamda filozofun sudur teorisinde varlığa gelme zincirindeki her bir halkayı ifade etmek için kullandığı ‘akıl’ kavramı ile ay altı âlemdeki ‘inan aklı’nın derece bakımından farklı olsa da aynı mahiyete sahip olduğu ileri sürülecek ve filozofun öğretisindeki birlik karakterinin devam ettiği gösterilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Some Considerations On The Relationship Of Cosmological Intelligence-human Intelligence In Fârâbi
2022
Yazar:  
Özet:

The main purpose of this article is to determine the relationship between the cosmological position of the Islamic philosopher al-Fārābī's theory of intellects and the human intellect (reason), which is a thinking faculty. In this context, it will be argued that the concept of 'intellect' in the chain of coming into existence, that is in the philosopher's theory of emanation, and the 'human intellect or reason’ in the sublunary world have the same nature, even though they differ in degree, and it will be tried to show that there is cosmological unity in the philosopher’s doctrine.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 286
Atıf : 590
2023 Impact/Etki : 0.146
İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi