Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 3
Verba Docent, Exempla Trahunt : I. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Fransa Ulusal Konvansiyon Meclisi Arasındaki Zihinsel ve Kurumsal Uyum
2021
Dergi:  
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

23 Nisan 1920 tarihinde kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yasama ve yürütme kuvvetlerini tek çatı altında toplayarak temelde Milli Mücadele’nin sevk ve idaresi için tesis edilmiştir. Ülkenin içinde bulunduğu kötü ahvale son verecek güç olarak kabul edilen bu kurucu meclis, öte yandan anayasal demokratik hükümet biçimi olarak Fransa’da Konvansiyon tarafından kurgulanan Meclis Hükümeti’nin (Gouvernement Conventionnel) Türkiye’deki yansımasıdır. Milli Mücadele’nin başarıyla tamamlanmasının ardından inşa edilecek Türkiye’nin siyasal yapısı hakkında önemli ipuçlarını barındıran TBMM, Fransız Devrimi sonucunda dünyaya yayılan genel irade, cumhuriyet ve halk egemenliği gibi kavramların geleceğin Türkiye’sinin temel prensipleri haline geleceğini muştalamaktadır. Bu sürecin mimarları olan Milli Mücadele’nin komuta kadrosunun pedagojik geçmişlerinin ve zihinsel şemalarının temelinde Fransız Devrimi ve onunla özdeşleşmiş değerlerin olduğu da gözden kaçırılmamalıdır. Söz konusu bakış açısından hareketle TBMM’nin örgütlenme şekli, TBMM’ye yüklenen misyon ve ona temel teşkil eden değerler Konvansiyon döneminde olduğu gibi derin bir kopuşu ifade etmekte ve arka planda düzeni kurmak için girişilen radikal uygulamaları içermektedir. Bu bağlamda bu çalışma, TBMM ve Ulusal Konvansiyon Hükümeti arasında zihinsel ve kurumsal bir uyum olup olmadığı sorusuna cevap aramaktadır. Karşılaştırmalı biçimde iki dönemin ve meclisin analizinin yapıldığı bu çalışmada söz konusu uyum, Jakobenizmin belli başlı unsurları ile Milli Mücadele’nin ilk ideolojik nüvesi olan halkçılık kavramı gibi düşünsel kaynaklar yanında kuvvetler birliğine dayalı meclis hükümeti sistemi, İstiklal Mahkemeleri, Kamu Selameti Komitesi gibi pratiğe dönük örneklere dayandırılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Verba Docent, Exempla Trahunt : I. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Fransa Ulusal Konvansiyon Meclisi Arasındaki Zihinsel ve Kurumsal Uyum
2021
Yazar:  
Özet:

The Greater National Assembly of Turkey (TBMM), established on 23 April 1920, was established by gathering the legislative and executive forces under a single roof, primarily for the transmission and administration of the National Struggle. This founding parliament, which is considered to be the power to end the evil in which the country is located, is, on the other hand, the reflection of the Parliamentary Government (Gouvernement Conventionnel) established by the Convention in France as a constitutional and democratic form of government in Turkey. The TBMM, which has important clues about the political structure of Turkey that will be built after the successful completion of the National Struggle, explains that concepts such as general will, republic and popular sovereignty, spread to the world as a result of the French Revolution, will become the basic principles of the future of Turkey. The architects of this process should not be overlooked that the pedagogical history and mental schemes of the National Struggle Command staff, which are the architects of this process, are based on the French Revolution and its identified values. From this point of view, the form of organization of the TBMM, the mission charged with the TBMM and the fundamental values to it represent a deep gap as in the Convention period and include radical practices initiated to establish order in the background. In this context, this study seeks answers to the question whether there is a mental and institutional harmony between the TBMM and the National Convention Government. Comparatively, the correspondence in this study in which the analysis of the two periods and the parliament is carried out is based on practical examples such as the parliamentary government system based on the unity of forces, the parliamentary courts, the public welfare committee, and the conceptual sources such as the concept of populism, which is the first ideological nucleus of the national struggle.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 635
Atıf : 8.488
2023 Impact/Etki : 0.333
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi