Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 9
Obez hastalarda serum leptin ve triptofan düzeylerinin depresyon ve anksiyete ile ilişkisi var mı?
2022
Dergi:  
Troia Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Obez hastalarda depresyon ve anksiyete sık görülen bir durumdur. Obezitede bilindiği üzere leptin rol oynamaktadır, triptofanın ise mevcut çalışmalarda obezitedeki rolü son zamanlarda sıklıkla araştırılmaktadır. Çalışmanın amacı obez hastalarda serum leptin ve triptofan düzeylerinin depresyon ve anksiyete ile ilişkisi olup olmadığını değerlendirmektir. Yöntem: Çalışma 01.07.2019-31.12.2019 arasında Aile Hekimliği polikliniğine başvuran 18 yaş ve üzeri, VKİ >25 kg/m² olan, herhangi bir ek hastalığı olmayan 88 hastanın verilerinin ele alındığı tanımlayıcı ve kesitsel bir çalışmadır. Çalışmaya alınan katılımcılara sosyo-demografık anket formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) doldurtuldu. Bulgular: VKİ ile leptin ve VKİ ile triptofan düzeyleri arasında anlamlı ilişki yoktu. Triptofan ile kilo, bel çevresi ve sistolik kan basıncı (SKB) arasında pozitif korelasyon bulundu. Sigara kullananlarda ve psikiyatrik tedavi alma öyküsü olanlarda da triptofan anlamlı derecede yüksekti. Erkeklerde triptofan düzeyleri kadınlara göre anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Hastaların serum triptofan konsantrasyonu kilo, bel çevresi ve SKB ile pozitif korelasyon gösterdi. Erkeklerde triptofan düzeyi kadınlara göre anlamlı olarak yüksek saptandı. Sigara kullananlarda ve psikiyatrik tedavi alma öyküsü olanlarda da triptofan anlamlı derecede yüksekti. BDÖ, BAÖ ile leptin ve triptofan düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç: Sonuç olarak serum triptofan düzeyi ile kilo, bel çevresi ve SKB arasında bulunan anlamlı ilişkiler, obez hastaların yönetiminde, takibinde ve tedavisinde faydalı olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Is There Any Relationship Between Serum Leptin and Tryptophan Levels and Depression and Anxiety In Obese Patients
2022
Yazar:  
Özet:

Objectives: Depression and anxiety are common conditions in obese patients. Leptin plays a role in obesity, the role of tryptophan in obesity has been investigated frequently in current studies. The aim of this study is to evaluate whether serum leptin and triptophan levels are related to depression and anxiety in obesity patients. Methods: This is a descriptive and cross-sectional study in which the data of 88 patients aged 18 years and over, BMI 25 kg/m2 and above, who applied to the Family Medicine outpatient clinic between 01.07.2019 and 31.12.2019, were examined. Sociodemographic data form, Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI) were completed by all patients included in the study. Results: There was no significant relationship between BMI and leptin, BMI and tryptophan levels. A positive correlation was found between tryptophan and weight, waist circumference and systolic blood pressure (SBP). Tryptophan was also significantly higher in smokers and those with a history of psychiatric treatment. Tryptophan levels in men were found to be significantly higher than in women. Serum tryptophan concentration of the patients was positively correlated with weight, waist circumference and SBP. Tryptophan level was found significantly higher in men than in women. Tryptophan was also significantly higher in smokers and those with a history of psychiatric treatment. There was no significant relationship between BDI, BAI and leptin and tryptophan levels. Conclusion: The significant relationships between serum tryptophan level and weight, waist circumference and SBP may be useful in the management, follow-up and treatment of obese patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Troia Tıp Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Troia Tıp Dergisi