Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 336
 İndirme 89
 Sesli Dinleme 1
Akademik Yazımda Bir Araştırmadan Birden Fazla Yayın Üretmek: Etik Bir Problem (mi?)
2020
Dergi:  
Uludağ İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Akademik yazımda bir araştırmadan birden fazla yayın üretmek, özellikle alan çalışmalarının yapıldığı bilim dallarında karşılaşılan bir durumdur. Bir araştırmadan birden fazla yayın üretme ile etik bir sorun olarak kabul edilen dilimleme arasındaki belirsiz alanlar kimi zaman araştırmacıların etik ihlal ithamlarına maruz kalmalarına, hatta idari soruşturmalara muhatap olmalarına sebep olabilmektedir. Araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler arasında yer almasına rağmen, ilgili alan yazında bir araştırmadan birden fazla yayın üretme ya da dilimleme hakkında ayrıntılı bilgiye rastlamak neredeyse mümkün değildir. Bu makalede dilimlemenin mahiyeti, kapsamı, sınırları incelenmekte, bu kavrama ilişkin farklı yaklaşımlar ve tartışmalar kritik edilerek dilimleme konusunun anlaşılmasına katkı sunulması amaçlanmaktadır. Bu çerçevede makalede şu sorulara cevaplar aranmaktadır: Dilimleme bir tekrar yayın türü ya da bir nevi kendinden intihal midir? Bir araştırmanın sonuçları mutlaka tek yayın olarak mı sunulmalıdır? Bir araştırmanın bütünlüğü ne anlama gelir, bütünlüğü bozan unsurlar nelerdir? Bir araştırma sonuçlarını parçalara ayırmanın ya da birden fazla yayın haline dönüştürmenin “uygun” veya “uygun olmayan” biçimleri nelerdir? Makalede önce resmi mevzuatta ve ilgili literatürde yapılan tanımlar gözden geçirilerek dilimlemenin ne olduğu ya da ne olmadığına ilişkin bir kavramsal çerçevenin oluşturulmasına gayret edilmekte, ardından dilimlemeyi etik açıdan sakıncalı kılan nedenler incelenmekte, son olarak, dilimleme sorunu ile karşIlaşmamak için araştırmacı/yazarların, dergi editörlerinin ve araştırma kurumlarının yapması gerekenler üzerinde durulmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Producing more publications than one research in academic writing: an ethical problem (my?)
2020
Yazar:  
Özet:

Producing more than one publication from one research in academic writing is a situation that is common, especially in the fields in which scientific studies are carried out. The uncertain fields between the production of multiple publications from a research and the split that is considered an ethical problem can sometimes cause researchers to be exposed to ethical violations allegations, and even to intervene in administrative investigations. Although research and publishing are among the actions that are contrary to ethics, it is almost impossible to find detailed information about producing or scattering more than one publication from a study in the summer of the relevant field. In this article, the scope, scope, limits of the discretion are examined, the various approaches and discussions regarding this concept are criticized and aimed at contributing to the understanding of the discretion topic. In this framework, the article is looking for answers to the following questions: Is scratching a type of re-publishing or a nevi self-sufficient? Should the results of a research be presented as a single publication? What does the integrity of a research mean, what are the elements that break the integrity? What are the "appropriate" or "unappropriate" forms of dividing a research outcomes into pieces or converting them into multiple publications? In the article first, the definitions made in the official legislation and in the relevant literature are reviewed and a conceptual framework is aimed at creating what or what is or is not, then the reasons that make it ethically disadvantaged are examined, and finally, the focus is on what researchers/writers, magazine editors and research institutions should do to prevent the problem of the split.

Anahtar Kelimeler:

2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Uludağ İlahiyat Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 420
Atıf : 2.103
2023 Impact/Etki : 0.069
Uludağ İlahiyat Dergisi