Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 15
MUHAMMED ÂBİD CÂBİRÎ’NİN ARAP‐İSLÂM KÜLTÜRÜNDEKİ DEĞERLER DÜZENİNE YÖNELİK ELEŞTİRİLERİ
2018
Dergi:  
Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

M.A.Câbirî, Arap-İslam Kültüründeki değerler düzenini yapısalcı bir metotla bileşenlerine ayırmaktadır. Epistemik temelli sisteminde beş değer düzeni bulunmakta, etkileşim yollarını, ahlâk kitapları ve vesikalar üzerinden analiz etmektedir. Siyaset felsefesinde Fars itaat ahlâkının Arap değerler düzenini şekillendirdiğini, adaletin itaatin alt değeri haline getirildiğini kaydeder. Demokrasinin, İnsanın fâilliğini tamamlayan bir değer olduğunu vurgular.  Aklın değer inşa edebileceğini, Aristoteles mutluluk ahlâkı özelinde savunur. Antik-Yunan Mutluluk ahlakının Farabi, Âmirî, Miskeveyh, Mâverdî ve isfahanî aşamalarından geçerek İslam ahlâk literatürüne girmesini iki bağlamda değerlendirir: İlkin felsefenin dışlanmasına rağmen, ürünlerinin alınmaya devam edilmek istenmesini çelişik bulur. İkinci olarak, felsefi ürünlerin ayet ve hadislerle desteklenerek İslamileştirildiğinin düşünülmesini eleştirir. O, ahlak kitaplarının, fıkıh kitabı usulünde ele alınmış olduğunu belirtmektedir. Câbirî, Eş’ari’nin kesb teorisini, felsefi konumuna yerleştirmede isabet edememiş, bu konuda Mâturîdî yaklaşımın özgünlüğünü tespit edememiştir. Bununla birlikte O, insan özgürlüğüne felsefesinde merkezi-kurucu bir değer verir. Câbirî’nin eleştirilerini tamamlayan Fazlurrahman da masum imamın, özgür iradeli insanlara değil makinalara ihtiyaç duyacağını kaydetmektedir. Özgür irade ve eylemde bulunma gücünün Câbirî ahlakının temel ölçütü olduğu tespit etmiş olduk. Bu olmadığında Câbirî, birtakım parça ahlaki öğütlerin pazar yeri mantığıyla sıralanmasının ahlakiliği sağlayamayacağını düşünür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 112
Atıf : 83
Bartın Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi