Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 1
Öznel İktisadi İyi Oluş ve Öznel Sağlık Algılarının Belirleyicileri: İki Değişkenli Sıralı Probit Yaklaşımı
2022
Dergi:  
İzmir İktisat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Türkiye’deki hanehalklarının öznel iktisadi iyi oluş ile öznel sağlık algılarının belirleyicilerini, bu iki öznel bilgi arasındaki etkileşim dikkate alarak incelemektir. Bu çerçevede, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2017 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması (GYKA) mikro veri setinden yararlanılmıştır. Bu veri setindeki, “hanenin toplam geliri ile gerekli harcamaları yapabilme durumu” sorusuna verilen yanıtlar “öznel iktisadi iyi oluş” ve “hanehalkı reisinin sağlık durumu” sorusuna verilen yanıtlar ise “öznel sağlık” olarak tanımlanmıştır ve bu değişkenler çalışmanın bağımlı değişkenlerini oluşturmaktadır. Çalışmada, hanehalkı reisinin iyi-oluşunu etkileyen bağımsız değişkenlerin incelenmesinde, bağımlı değişkenin sıralı yapısını ve iki bağımlı değişken arasındaki etkileşimi dikkate alan iki değişkenli sıralı probit model kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre hanehalkı reisinin eğitim düzeyi arttıkça, hanehalkı reisinin öznel sağlık algısı daha iyi olmaktadır. Bunun yanında hanehalkı reisinin işsiz veya boşanmış olması, öznel iktisadi iyi oluşunu ise olumsuz etkilemektedir. Hanehalkı geliri ise hem hanehalkı reisinin öznel iktisadi iyi oluşunu hem de öznel sağlığını etkileyen en önemli değişkendir. Sonuç olarak hanehalkı reisinin öznel iktisadi iyi oluşu ve öznel sağlığının belirleyicileri farklılık göstermekle birlikte iki öznel bilgi arasında ilişki söz konusudur.

Anahtar Kelimeler:

Determinants Of Subjective Economic Well-being and Subjective Health: Bivariate Ordered Probit Approach
2022
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to examine the determinants of subjective well-being and subjective health of households in Turkey by considering the interaction between these two variables. Micro data set of Survey of Income and Living Conditions (SILC) held by TurkStat for the period of 2017 is used in this study. The answers of the questions on “the ability to make ends meet with total household income” and “the general health status of household head” are defined as “subjective economic well-being” and “subjective health” variables, respectively, which denote the dependent variables of the study. Because of the ordered structure of dependent variables, bivariate ordered probit model is used to determine the effects of independent variables on household head’s well-being status and health status in order to focus the relationship between these two dependent variables. According to the findings obtained from the study, the higher the education level of the household head, the better the subjective health perception of the household head. In addition, the status of the household head as unemployed or divorced negatively affects the subjective economic well-being of the household head. Household income is the most important variable affecting both the subjective economic well-being and subjective health of the household head. As a result, although the determinants of subjective economic well-being and subjective health of the household head differ, there exists a relationship between these two subjective variables.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İzmir İktisat Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 711
Atıf : 6.641
2023 Impact/Etki : 0.367
İzmir İktisat Dergisi