Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 5
Kolon kanserini taklit eden kolon lipomu: Olgu sunumu
2022
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Lipom, matür adipoz dokudan gelişen ve yumuşak dokuda sık gözlenen benign mezenkimal bir tümördür. Kolon yerleşimi nadir olup insidansı %0,2-4 olarak bildirilmektedir. Çoğunlukla 5.-6. dekatta, kadın hastalarda görülür. En sık çekum ve çıkan kolon yerleşimlidir. Sıklıkla soliter, küçük ve asemptomatik olup insidental olarak saptanır. Ancak tümör boyutuna ve yerleşim yerine bağlı olarak karın ağrısı, kanama, invajinasyon bulguları, obstrüksiyon bulguları göstererek klinik ve radyolojik olarak maligniteyi taklit edebilir. Bu nedenle preoperatif dönemde tanınması zordur. Genellikle 2 cm’den büyük olan lipomlar semptomatiktir. Histopatolojik olarak sıklıkla submukoza yerleşimli, mukozadan kapsülle ayrılan, matür adipoz dokudan oluşan, iyi sınırlı tümöral lezyon izlenir. Kesin tanı ancak histopatolojik incelemeyle konulabilir. Lezyonun cerrahi olarak çıkarılması hem tedavi için hem de malignensi tanısını dışlamak için gereklidir. Karın ağrısı şikâyeti ile acil servise başvuran, 52 yaşındaki kadın hastada klinik olarak maligniteyi taklit eden kolon lipomu olgusu sunuldu.

Anahtar Kelimeler:

Colon Lipoma Mimicking Colon Cancer: A Case Report
2022
Yazar:  
Özet:

Lipomas are benign mesenchymal tumors that derived from mature adipocytes and frequently observed in soft tissue. Colonic lipomas are rare, and the incidence of colonic lipomas ranges from 0.2 to 4.4%. They have been noted to occur more frequently in women, and most patients are in their fifth or sixth decade of life. Generally, they are located on the right side, particularly in the cecum. They are often solitary, small, asymptomatic and incidentally detected. However, depending on the tumor size and location they can result in abdominal pain, gastrointestinal bleeding, bowel obstruction, or intussusception. Usually, lipomas larger than 2 cm are symptomatic. Histopathologically, a well-circumscribed tumoral lesion located in the submucosa, separated from the mucosa by a capsule, consisting of mature adipose tissue is observed. Definitive diagnosis can only be made by histopathological examination. Surgical removal of the lesion is necessary both for treatment and to exclude malignancy. We report a case of a 56-year-old female who admitted to the emergency department with abdominal pain, clinically operated on suspicion of malignancy colon lipoma.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 425
Atıf : 456
2023 Impact/Etki : 0.028
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Dergisi