Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 8
TÜRKMEN KÜLTÜRÜNDE DEDE KORKUT
2019
Dergi:  
Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk dünyasının büyük bilgesi ve destancı yazarı Dede Korkut Türkmenlerin arasında da büyük öneme sahiptir. Türkmenistan’da Dede Korkut üzerindeki ilk araştırmalar, Çarlık döneminde Rus araştırmacıları tarafından yapılmıştır. Ancak  Türkmen alimleri arasından Dede Korkut üzere ilk çalışmaları yapan Ahmet Ahundov Gürgenlidir. Sovyetler döneminde Dede Korkut destanları ve onun üzerindeki bilimsel çalışmaların yayımlanması yasaklanmıştır, bunun gerekçesi Dede Korkut destanlarının Türkmenlerin milli duygularını uyandırmasıdır. Hatta Dede Korkut eserleri üzerine inceleme yapan Meti Kösayev gibi Türkmen bilim adamları birkaç sene hapis yatırılmıştır. Türkmenistan’ın bağımsızlığından sonra Dede Korkut ve onun eserleri büyük öneme sahip olmuştur. Bağımsızlıktan sonra Dede Korkut Türkmenlerin milli şahsiyetlerinin biri olarak biliniyor. Parklarda ve müzelerde Dede Korkut’un heykelleri koruluor. Türkmen milli parasında Dede Korkut resimleri yer alıyor.  Ayrıca Dede Korkut’un Deli Domrul ve Tepe Göz  gibi eserleri Türkmen tiyatro sahnesinde canlandırılıyor. Dede Korkut’un Türkmenistan’da önem kazanması ve  eserlerinin  yayımlanması, güneyde İran sınırları içinde, Türkmensahra bölgesinde yaşayan Türkmenler arasında da, derin etki bırakıyor ve Türkmenistan’dan gelen kitaplar, alfabe değişikliği yapılarak, Arap alfabesiyle, İran Türkmenleri arasında da yayımlanmaya başlıyor.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi