Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 12
 İndirme 3
Cumhuriyet Halk Partisi Parti Müfettişlik Raporlarına Göre II. Dünya Savaşı Yıllarında İzmir Halkevleri
2023
Dergi:  
Tarih ve Günce
Yazar:  
Özet:

Türk Devriminin halka mal edilmesinde önemli bir role sahip kültürü yaygınlaştırma kuruluşlarından olan Halkevleri, kültürel anlamda kalkınmış bir toplum yaratmanın aracı oldular. Cumhuriyet Halk Partisi, bu kurumların çalışmalarını daha yakından takip etmek, halkevinin amaçlarını gerçekleştirme yolunda kat ettiği mesafeleri görmek için teftiş etme ihtiyacı duymuş ve tüm illeri teftiş bölgelerine ayırarak milletvekillerini seçim bölgeleri dışına göndererek ve il yönetim kurulları aracılığıyla Halkevlerini denetlemiş ve çalışmaları hakkında bilgiler almıştır. Bu raporlarda, halkevlerinin eksiklerinin ve ihtiyaçlarının neler olduğuna ve yürüttükleri faaliyetlerde hangi sorunlarla karşılaştıklarına ve daha etkin faaliyet gösterilebilmesi için nelere dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin önerilere ayrıntılarıyla yer verilmiştir. II. Dünya Savaşı yıllarında Türkiye her ne kadar savaş dışında kalmayı başardıysa da savaşın her türlü olumsuzluklarından etkilendi. Bu yıllarda halkevleri savaşın etkilerinin vatandaşa yansımasını bir nebze olsun hafiflettiler. Bu tarihlerde İzmir ve ilçe halkevlerini denetleyen iki parti müfettişi olan, Galip Bahtiyar Göker’in ve Kemal Satır’ ın yapmış olduğu teftişlerde, İzmir Halkevleri faaliyetlerinin nesnel bir şekilde değerlendirilmiş olması, halkevlerinin,savaşın zorlu koşullarında Anadolu'nun aydınlanması yolunda ne denli önemli role sahip olduklarının ortaya konması açısından önemlidir. Bunun yanı sıra teftiş raporları, Halkevleri faaliyetlerinde ne tür zorluklar yaşadığını tespit etmek açısından araştırmacılara farklı bir bakış açısı sunmaktadır.Bu dokümanlara Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, CHP Fonunda ulaşılmıştır. Veriler, doküman analizi-doküman incelemesi yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

According To The Reports Of The Republic People's Party Party Inspectionary Izmir Public Houses In The Years Of World War Ii.
2023
Dergi:  
Tarih ve Günce
Yazar:  
Özet:

The People's Houses, which were institutions for the dissemination of culture and played an important role in the popularization of the Turkish Revolution, became a means of creating a culturally developed society.The Republican People's Party felt the need to inspect these institutions in order to follow their activities more closely and to see how far the People's Houses had come towards achieving their goals. In these reports, the deficiencies and needs of the halkevis, the problems they encountered in their activities, and the suggestions on what should be considered for more effective activities were included in detail. During the years of World War II, although Turkey managed to stay out of the war, it was affected by all the negativities of the war. The fact that the activities of Izmir People's Houses were objectively evaluated in the inspections carried out by Galip Bahtiyar Göker and Kemal Satır, two party inspectors who inspected Izmir and district People's Houses during these years, is important in terms of revealing how important their role was in the enlightenment of Anatolia under the difficult conditions of the war. These documents were found in the CHP Fund of the Prime Ministry Republican Archives. Data were collected through document analysis-document review method. The data obtained were analyzed by content analysis.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Tarih ve Günce

Dergi Türü :   Uluslararası

Tarih ve Günce