Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 4
Uluslararası Politik Ekonomi Teorileri Perspektifinden Hegemonya Kavramının Evrimi
2022
Dergi:  
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Uluslararası politik ekonomi, son birkaç on yıldır uluslararası ilişkilerin bir alt dalı olmaktan koparak ayrı bir disiplin olma yolunda ilerlemiştir. 1970'li yılların başlarından itibaren dünya ekonomisinde meydana gelen radikal değişimlerin belirleyicilerini saptamaya yönelik çabalar, uluslararası politik ekonomiyle doğrudan bağlantısı olan birçok özel teorik kavramı ilgi odağı haline getirmiştir. Hegemonya, bu kavramlardan biridir. Hegemonya, günümüzde de en çok tartışılan konuların başında gelmektedir. Antonio Gramsci-İtalyan Marksist entelektüel, teorisyen ve politikacı- Hapishane Defterleri adlı eserinde hegemonya kavramını geliştirmiştir. Gramsci'nin kaleme aldığı yazılar, hegemonya anlayışına Marksist düşünce ve felsefe bağlamında yadsınamayacak katkılar sunmuştur.Ancak tarihsel süreç içerisinde hegemonya kavramına ilişkin birçok görüş ve teori ortaya atılmıştır. Bu nedenle, kavramın uluslararası politik ekonomiye uyarlanması geniş çapta tartışmalıdır ve konuyla ilgili belirsizliğin giderilmesini gerektirir. Buradan hareketle, kavramın uluslararası politik ekonomi literatüründe farklı düşünce ekollerine mensup teorisyenler tarafından nasıl ele alındığı incelenmiştir. Tüm bu bağlamlarda, makale hareket noktasını hegemonya kavramının farklı tanımlamalarından almıştır. Kavrama ilişkin yapılan farklı tanımlamaların belirli bir kolunu aydınlatmayı hedeflemiştir.

Anahtar Kelimeler:

Evolutional Analysis Of The Concept Of Hegemony Within The Perspective Of International Political Economy Theories
2022
Yazar:  
Özet:

Over the past few decades, the international political economy has attained itself particular independence within the wider discipline of international relations step by step. The endeavors to figure out the determiners of the radical changes taking place in the world economy since the early 1970s have placed several special theoretical concepts in the focus of interest which directly associates with the international political economy. The concept of hegemony is one of them. Today, hegemony is one of the most discussed subject matters. Antonio Gramsci was an Italian Marxist intellectual, theoretician and politician who developed the concept of hegemony in the Prison Notebooks. Gramsci's writings made incontrovertible contributions to the understanding of hegemony within the context of Marxist thought and philosophy. However, in the historical process, lots of views and theories have been put forward regarding the concept of hegemony. Thus, the application of the concept in international political economy is widely contested and necessitates disambiguation. From this point of view, we have tried to analyze how the concept was handled by theorists belonging to different schools of thought in the international political economy literature. In all these respects, this article takes its point of departure in the multiplicity of characterizations of the concept of hegemony and fastens on elucidating a certain strand of conceptualising hegemony more closely.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.272
Atıf : 13.512
2023 Impact/Etki : 0.345
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi