Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 10
 İndirme 1
Cerrahi planlanan sağ ve sol kolon tümörlerinde kan transfüzyon ihtiyacının karşılaştırmalı değerlendirilmesi
2016
Dergi:  
Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni
Yazar:  
Özet:

Amaç: Sağ kolon tümörü daha çok kanama ve buna bağlı semptomlar ile kendini gösterir. Buna bağlı olarak anemi bulgusu, kolonun diğer bölge yerleşimli tümörlerinden daha sık görülür. Biz bu çalışmada kliniğimizde opere olan kolon tümörlü hastalarda tümör yerleşiminin kan transfüzyon ihtiyacına etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kasım 2007–Şubat 2013 tarihleri arasında kolon tümörü nedeniyle opere olan 192 hasta alındı. Hastalar sağ kolon (Grup A=94) ve sol kolon tümör (Grup B=98) hastaları olarak iki grupta incelendi. Bu hastaların demografik verileri, operasyon prosedürleri, preoperatif ve postoperatif hemoglobin (Hgb) değerleri, eritrosit süspansiyon (ES) transfüzyon ihtiyaçları, komplikasyonlar ve mortalite sonuçları incelendi. Bulgular: Demografik veriler açısından iki grup arasında farklılık bulunamadı. Preoperatif Hgb değerleri Grup A da anlamlı düşük saptandı (ortalama 10.9±2 mg/dL’ye 11.6±2 mg/dL, p=0.031). Preoperatif ES transfüzyonu oranı Grup A’da anlamlı yüksek bulundu (%19’a %8, p=0.034). ES transfüzyon miktarı Grup A’da ortalama 0.56 ünite ile istatistiksel olarak yüksek saptandı (Grup B: 0.23’ü, p= 0.038). Fakat genel ES transfüzyon oranı 2 grup arasında anlamlı değildi (%62’ye %47, p=0.06). Hastanede kalış süreleri, postoperatif komplikasyon (%18’e %17) ve mortalite (%2’ye %5) değerleri karşılaştırıldığında iki grup arasında fark izlenmedi. Sağ ve sol kolon yerleşimli tümörü olan hastalarda mortalite ES uygulanması ile ilişkili bulunmamıştır (p=0.515). Sonuç: Sağ kolon yerleşimli tümörü olan hastalarda preoperatif Hgb değerleri sol kolon tümörlü hastalara nazaran daha düşük bulundu. Bu da bu hastalarda artmış preoperatif ES transfüzyonu ile ilişkilendirilmiştir. Fakat postoperatif morbidite ve mortalite değerlerinde artış saptanmamıştır. Biz sonuçlarımız doğrultusunda sağ kolon tümörlerinde daha fazla transfüzyon yapılmasının sol kolon tümörlerine göre daha fazla morbidite ve mortaliteye neden olmadığını düşünüyoruz.

Anahtar Kelimeler:

A comparative assessment of the need for blood transfusion in planned right and left colon tumors
2016
Yazar:  
Özet:

Purpose: The right colon tumor manifests itself more with bleeding and associated symptoms. Accordingly, the outcome of anemia is more common than the tumors settled in the other areas of the colon. In this study we aimed to study the effect of tumor placement on the need for blood transfusion in colon tumor patients operated in our clinic. Tools and Methods: 192 patients who were operated due to colon tumor were taken to the study between November 2007 and February 2013. Patients were studied in two groups: the right colon (Group A=94) and the left colon (Group B=98) tumors. These patients’ demographic data, operational procedures, preoperative and postoperative hemoglobin (HGB) values, erythrosite suspension (ES) transfusion needs, complications and mortality results were studied. Results: There was no difference between the two groups in terms of demographic data. Preoperative Hgb values were also significantly low in Group A (medium 10.9±2 mg/dL to 11.6±2 mg/dL, p=0.031). The preoperative ES transfusion rate was significantly high in Group A (19% to 8%, p=0.034). The amount of ES transfusion was statistically high with an average of 0.56 units in Group A (Group B: 0.23, p= 0.038). But the overall ES transfusion ratio was not significant between the 2 groups (62% to 47, p=0.06). There was no difference between the two groups when compared the values of hospitalization, postoperative complications (18% to 17%) and mortality (2% to 5). In patients with right and left colon tumors, mortality was not associated with ES application (p=0.515). The result: Preoperative Hgb values were found lower in patients with the right colon tumor than in patients with the left colon tumor. This is also associated with increased preoperative ES transfusion in these patients. There is no increase in postoperative morbidity and mortality. We believe that more transfusion in the right colon tumors according to our results does not cause more morbidity and mortality than the left colon tumors.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 901
Atıf : 1.232
Quarter
Sağlık Bilimleri Temel Alanı
Q4
176/222

Şişli Etfal Hastanesi Tıp Bülteni