Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
Kör veya görme engelli bireyler için Fiziksel Aktivite Bariyer Skalası’nın Türkçe versiyonunun güvenirliği ve geçerliği
2024
Dergi:  
Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmamızın amacı, görme engelli bireylere yönelik Fiziksel Aktivite Bariyer Skalası (FABS)’nın Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliğinin araştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmamız az gören (n=53) ve kör (n=84) bireyler olmak üzere toplam 137 katılımcıdan oluşmaktaydı. Fiziksel aktivite bariyerleri FABS kullanılarak değerlendirildi. Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ-Uzun Form) katılımcıların fiziksel aktivite düzeyini belirlemek amacıyla kullanıldı. Cronbach’s alpha kullanılarak iç tutarlılık, sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) kullanılarak test-retest güvenirliği belirlendi. Bulgular: Katılımcıların ortalama yaşları 43,03±13,75 yıl, ortalama vücut kütle indeksleri ise 26,11 ± 4,77 kg/m2’ydi. FABS’ın Cronbach’s alpha değerleri test ölçümlerinde 0,933, re-test ölçümlerinde ise 0,894’tü. Katılımcıların ortalama fiziksel aktivite seviyesinin 4049.43±4956.59 METXdakika/hafta olduğu bulundu. FABS’ın test-retest ICC değerleri 0,563 ile 0,950 arasında değişti. FABS ile IPAQ toplam puanları arasında anlamlı bir korelasyon yoktu (p>0,05). Sonuç: Türkiye’de görme engelli bireylerin fiziksel aktivite ve bariyerleri ile ilgili spesifik bir anket bulunmamaktadır. Bu çalışma görme engelli bireyler için FABS’ın Türkçe versiyonunun güvenirlir olduğunu gösterdi.

Anahtar Kelimeler:

Reliability and Validity Of The Turkish Version Of The Physical Activity Barrier Scale For People Who Are Blind or Visually Impaired
2024
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study was to investigate the validity and reliability of the Turkish version of the Physical Activity Barrier Scale (PABS) for visually impaired individuals. Methods: People with visually impaired, low vision (n=53) and blind people (n=84), a total of 137, were participated in the present study. The physical activity barriers of the participants were evaluated with the PABS. The International Physical Activity Questionnaire (IPAQ-Long Form) was used to determine the physical activity level of the participants. Internal consistency was determined by using Cronbach’s alpha and test-retest reliability was determined by using the intra-class correlation coefficient (ICC). Results: The mean age of the participants was 43.03±13.75 years and the mean body mass index was 26.11±4.77 kg/m 2 . Cronbach’s alpha for the PABS was 0.933 for the test and 0.894 for the re-test measurements. The test-retest ICC values of the PABS varied between 0.563 and 0.950. The mean physical activity level of the participants was found as 4049.43±4956.59 METXminutes/week. There was no statistically significant correlation between the total scores of the PABS and the IPAQ (p>0.05). Conclusion: There is currently no specific questionnaire regarding physical activity and its barriers for visually impaired individuals in Turkey. The study showed the reliability of the Turkish version of the PABS for individuals with visual impairment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 244
Atıf : 327
2023 Impact/Etki : 0.035
Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation