Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Çok düşük doğum ağırlıklı prematürelerde antenatal magnezyum sülfat kullanımının patent duktus arteriozusa etkisi
2019
Dergi:  
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Patent duktus arteriozus (PDA) sıklığı, gebelik haftası ve doğum ağırlığıyla ters orantılıdır ve birçok prematüre morbiditesine ve mortalitesine neden olabilir. Erken eyleminde tokolitik olarak kullanılan magnezyum sülfatın (MgSO4) PDA sıklığını artırdığıyla ilgili çelişkili sonuçlar vardır. Çalışmamızda çok düşük doğum ağırlıklı (ÇDDA <1500g) prematürelerde antenatal MgSO4 uygulanmasının hemodinamik anlamlı PDA’nın (haPDA) üzerine etkisini belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve metod: Çalışmamızda Ocak 2013 ile Aralık 2016 tarihleri arasında ünitemizde izlenen, ÇDDA bebekler retrospektif olarak incelendi. Bebeklerin demografik ve klinik özellikleri kayıt edildi. Çalışmaya dahil edilen prematürelerin haPDA’sı olan ve olmayanlar olarak iki gruba ayrılarak, demografik, klinik özellikleri ve MgSO4 uygulanması açından karşılaştırıldı. Bulgular: Toplam 602 ÇDDA bebeğin dahil edildiği çalışmamızda, 257 bebekte (%42,7) haPDA saptandı ve 11 bebeğe (%1,8) PDA ligasyonu uygulandı. Hemodinamik anlamlı PDA grubunda antenatal MgSO4 uygulanma oranı %61,8 (n=159), haPDA olmayan gruptaki antenatal MgSO4 uygulanma oranına %31,6 (n=109) göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek olarak tespit edildi (p<0,001). Sonuç: Çalışmamızda ÇDDA’lı bebeklerde haPDA grubunda antenatal MgSO4 kullanım oranı ve prematüre morbiditeleri daha yüksek olarak bulundu.     Anahtar kelimeler: Hemodinamik anlamlı patent duktus arteriozus, prematüre, çok düşük doğum ağırlığı, magnezyum sülfat

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Antenatal Magnesium Sulphate Administration On Patent Ductus Arteriozus In Very Low Birth Weight Preterms
2019
Yazar:  
Özet:

Background: The prevalence of patent ductus arteriosus (PDA) is inversely proportional to gestational age and birth weight, and may lead to many premature morbidities and mortality. There are contradictory results regarding the fact that magnesium sulphate (MgSO4), that is used as tocolytic in premature labor, increases the frequency of PDA. In our study, we aimed to determine the effect of antenatal MgSO4 application on haemodynamically significant PDA (hsPDA) in very low birth weight (VLBW; <1500g) premature infants. Methods: We retrospectively evaluated the medical records of VLBW preterm infants with very low birth weight (VLBW; <1500g) between January 2013 and December 2016.The demographic and clinical characteristics of the infants were recorded. The preterms included in the study were divided into two groups as with hsPDA and without hsPDA. Demographic, clinical features and MgSO4 administration were compared between two groups. Results: A total of 602 VLBW infans were included. 257 (42.7%) infants had hsPDA, and 11 (1.8%) infants with hsPDA had PDA ligation due to being unresponsive to medical treatment. The rate of administration of antenatal MgSO4 in the hsPDA group was 61.8% (n = 159), and the rate of antenatal MgSO4 administration in the non-hsPDA group was found to be statistically significant (31.6%) (n = 109) (p <0.001). Conclusions: In our study, the rate of antenatal MgSO4 administration and premature morbidities were found to be higher in the hsPDA group than infants without hsPDA.   Keywords: Hemodynamically significant patent ductus arteriosus, premature, very low birth weight, magnesium sulfate

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 167
2023 Impact/Etki : 0.034
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi