Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 21
 İndirme 4
Machine Learning and Statistical Techniques for Daily Wind Energy Prediction
2022
Dergi:  
Gazi University Journal of Science
Yazar:  
Özet:

This paper presents the development of wind energy prediction models for the Nala Danavi wind farm in Sri Lanka by using machine learning and statistical techniques. Wind speed and ambient temperature were used as the input variables in modeling while the daily wind energy production was the output variable. Correlation between the wind energy and each weather index was investigated using the Pearson’s and Spearman’s correlation coefficients and it was found that daily wind energy output is positively correlated with both daily averaged input variables. Statistical prediction models of Multiple Linear Regression (MLR) and Power Regression (PR) and the machine learning techniques of Support Vector Regression (SVR), Gaussian Process Regression (GPR), Feed Forward Backpropagation Neural Network (FFBPNN), Cascade-Forward Backpropagation Neural Network (CFBPNN) and Recurrent Neural Network (RNN) were developed. The accuracy of the prediction models was measured in terms of the coefficient of determination, Bias, Percent Root mean square error (RMSE)Bias, and Nash-Sutcliffe Efficiency (NSE). Results of the performance evaluation indicated that all the models are highly accurate while the FFBPNN-based model demonstrates outstanding performance with very low error. Such prediction models are highly important for a country like Sri Lanka whose power generation mainly depends on imported coal followed by hydropower and expanding the on-shore and off-shore wind farms gradually in many potential locations scattered over the country.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Gazi University Journal of Science

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.843
Atıf : 1.749
Gazi University Journal of Science