Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 2
Hatay'ın Bağımsızlığı Sürecinde Türkiye ve Türklere Yönelik Olumsuz Propaganda Faaliyetleri (1938-1939)
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Çalışmanın amacı Hatay’ın bağımsızlığını kazanması sürecinde, Nisan 1938’den itibaren Hatay’daki seçim faaliyetlerinin başlamasıyla birlikte Türkiye ve Türkler aleyhinde yapılan olumsuz propaganda faaliyetlerini irdelemek olarak tanımlanır. 1936 yılında Hatay sorunun ortaya çıkmasıyla birlikte Türkiye’nin yürütmüş olduğu barışçı diplomasi meyvesini vermiş, Sandler raporu doğrultusunda Milletler Cemiyeti Nisan 1937’de Sancak’ın ayrı varlığını kabul etmiştir. Sancak için hazırlanan statü ve anayasa gereğince yasama meclisinin oluşturulması için seçimlerin yapılması kararlaştırılmıştır. Bu amaçla Nisan 1938’de Sancak’ta seçimlerin başlaması öngörülmüştür. Bu süreçte seçimlerin Türkler aleyhine sonuçlanması için Milletler Cemiyeti Seçim Komisyonu üyeleri ve Fransa propaganda faaliyetlerine başlamıştır. Seçim Komisyonu seçim yönetmeliğini Fransız görevlilerine danışarak hazırladığı gibi ayrıca halka bir beyanname neşrederek Türk olmayan unsurların baskıya maruz kaldığını belirtmiştir. Öte yandan Fransa seçimlerin kendi lehine sonuçlanması için Türkiye aleyhtarı propaganda faaliyetlerini hızlandırmıştır. Fransa, Suriye’de bulunan Hınçak ve Taşnak Ermenilerini keza Arap nüfusunu Hatay’a taşıyarak bunları seçmen olarak kaydetmiş, böylece bölgedeki Arap ve Ermeni nüfusunu artırmıştır. Seçimlerde Türklerden yana olan Alevi halkı baskı altına almış, Türk listelerine kaydolmak isteyen seçmenlere gözdağı vermek için listelere yazılanların katledileceğine ilişkin propaganda yayılmıştır. Bu şekilde Türklerin seçmen sayısı az gösterilmeye çalışılmıştır. Fransa’nın kışkırtmalarıyla Arap dünyasında Türkiye aleyhtarı propaganda faaliyetleri hız kazanmıştır. Fransa’nın propagandif tavrı bölgede bulunan etnik unsurlar arasında gerginliği tırmandırmıştır. Bölgede aktif propaganda yapan diğer bir ülke ise İtalya’dır. İskenderun’daki İtalyan konsolosu İtalya lehine propaganda faaliyetlerini artırarak Alevilere “Alevi Faşistliği” propagandası yapmıştır. Türkiye, Hatay’daki yabancıların muntazam bir şebeke kurarak bir program dâhilinde yaptıkları propagandaları önlemek ve aktif bir karşı propaganda faaliyetine koyulmak gerektiğini anlamıştır. Araştırmada 1938 Hatay seçimleri sırasında Fransa’nın ve bilahare İtalya’nın Türkler aleyhine yaptığı propaganda faaliyetleri arşiv kaynaklarına dayanarak irdelenmiştir. Araştırmanın temel kaynağını Genelkurmay ATASE Arşivi ve Cumhurbaşkanlığı Cumhuriyet Arşivindeki belgeler oluşturmuştur. İlaveten süreli yayınlar ve telif eserlerden de yararlanılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Negative propaganda activities towards Turkey and Turks in the Hatay's Independence Process (1938-1939)
2019
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

The objective of the study is to identify the negative propaganda activities against Turkey and the Turks, with the beginning of the election activities in Hatay since April 1938, in the process of Hatay’s independence. In 1936, with the emergence of the Hatay issue, Turkey gave the fruit of peaceful diplomacy, according to the Sandler report, the United Nations Society accepted Sancak's separate existence in April 1937. The Constitution and the Constitution are prepared for the establishment of a legislative parliament. In April 1938, the elections were scheduled. In this process, the members of the National Assembly Election Commission and France began propaganda activities to end the elections against the Turks. As the Election Commission prepared the electoral regulations by consulting French officials, it also stated that non-Turkish elements were subjected to pressure by receiving a public statement. On the other hand, France has accelerated propaganda activities against Turkey to end the elections in its own favor. France has recorded the Arab and Taşnak Armenians in Syria as voters by moving the Arab population to Hatay, thus increasing the Arab and Armenian population in the region. In the elections, the Alevi people, who were on the side of the Turks, were under pressure, and propaganda was spread about the killing of those who were written on the lists to give an eye to the voters who wanted to register in the Turkish lists. The number of Turkish voters has been reduced. With the provocations of France, propaganda activities against Turkey in the Arab world have gained rapidity. The propaganda attitude of France has raised tensions among the ethnic elements in the region. The other country that is active in the region is Italy. The Italian console in Alexandria has increased its propaganda activities in favour of Italy and propagated the “Alevian fascism” to the Alevins. Turkey has understood that foreigners in Hatay should be able to prevent their propaganda through a program by establishing a massive network and engaging in an active anti-propaganda activity. In the study, during the 1938 Hatay elections, the propaganda activities of France and Italy against the Turks were based on archive sources. The main source of the research was the General Assembly’s ATASE Archive and the President’s Republic Archive. It is also used for publications and authorship.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 391
History Studies