Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 3
Postmenopozal Kadınlarda Osteoporoz, Metabolik Sendrom ve Fiziksel Aktivite Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Türk Osteoporoz Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, postmenopozal kadınlarda osteoporoz, metabolik sendrom (MetS) ve fiziksel aktivite (PA) düzeyi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Sekonder amacı ise MetS tanısı olan ve olmayan postmenopozal kadınların yaşam kalitesini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 115 postmenopozal kadın katılmıştır. Femur boynu ve lomber omurga kemik mineral yoğunluğu (KMY) ve biyokimyasal parametreler ölçülmüştür. MetS, Yetişkin Tedavi Paneli III ve Ulusal Kolesterol Eğitim Programı tarafından belirlenen kriterler kullanılarak teşhis edilmiştir. PA seviyesi, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu (IPAQ-SF) kullanılarak belirlenmiştir. Avrupa Osteoporoz Vakfı Yaşam Kalitesi Anketi (QUALEFFO-41) sağlıkla ilgili yaşam kalitesini (HRQoL) değerlendirmek için kullanılmıştır. Bulgular: Dünya Sağlık Örgütü sınıflamasına göre 66 (%57,3) kadında osteoporoz, 49 (%43,7) kadında osteopeni vardır. Otuz iki kadında (%27,8) MetS mevcuttur. IPAQ-SF’ye göre 27 (%23,5) kadın inaktif, 74 (%64,3) kadın minimal aktif, 14 (%12,2) kadın oldukça aktiftir. Postmenopozal kadınlarda MetS ile PA düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p>0,05). MetS grubu ile non-MetS grubu arasında kemik mineral yoğunluğu (KMY) ölçümlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca QUALEFFO-41 skorları iki grup arasında benzerdir (p>0,05). Sonuç: Postmenopozal kadınlarda MetS’nin omurga ve kalçada daha fazla KMY ile ilişkili olması MetS’nin kemik üzerine koruyucu etkisi olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, MetS olan ve olmayan postmenopozal kadınlar arasında PA düzeyi ve HRQoL benzerdir.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türk Osteoporoz Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 98
Atıf : 13
2023 Impact/Etki : 0.028
Türk Osteoporoz Dergisi