Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
Tam Faktöriyel Tasarım Kullanılarak Çimento Harçlarında Cam Atıklarının Kullanımının İncelenmesi
2023
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünyada atık yönetimi son yıllarda ön plana çıkmaktadır. Alternatif hammadde olarak kullanılan birçok malzeme gibi cam atıkları da giderek daha önemli bir durum haline gelmektedir. Bu atıkların çeşitli endüstriler için yeni malzeme üretiminde alternatif hammadde olarak kullanılması sürdürülebilirlik açısından oldukça önemlidir. Geniş bir yelpazede üretilen ve tüketilen camın geri dönüşümü birçok farklı sektöre katkı sağlamaktadır. Bu amaçla atık camdan üretilen toz ve elyaf olmak üzere iki farklı formda elde edilen malzemelerin çimento harçlarında kullanımı bu çalışmada araştırılmıştır. 0, 45, 90 ve 135 g olarak dört farklı cam tozu (GP) miktarı, 0 ve 13.37 g olmak üzere iki farklı cam elyaf (GF) miktarı ve 7, 28 ve 56 gün olmak üzere üç farklı kür süresi (CP) harçlara uygulanmıştır. Çimento harcı numunelerinin basınç, eğilme dayanımları ve aşınma dayanımları belirlenmiştir. Ayrıca çoklu regresyon analizi kullanılarak kabul edilebilir regresyon modelleri türetilmiştir. Varyans analizi (ANOVA), çimento harçlarının mekanik özellikler üzerindeki her üç faktörün ve GP ve CP faktörlerinin aşınma direnci üzerindeki etkilerinin önemli olduğunu göstermiştir. Uygun oranlarda üretilen cam elyaf ve cam tozu katkılı çimento harçlarının kullanımında mekanik dayanım ve aşınma direncinde iyileşmeler gözlemlenmiştir. Çalışma, beton gibi aşınmaya maruz kalan çimento esaslı malzemelerin üretiminde cam elyafı ve cam tozunun ayrı ayrı veya birlikte kullanılmasının faydalı olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak üretilen betondan beklenen özellikler karşılanacaktır. Cam atıklarının kullanılması, ekonomik ve çevre dostu bir beton üretiminin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler:

An Investigation Of The Usage Of Glass Wastes In Cement Mortars Using Full Factorial Design
2023
Yazar:  
Özet:

Waste management in the world has come to the fore in recent years. Like many materials used as alternative raw materials, glass waste has become an increasingly important situation. It is very important in terms of sustainability that these wastes are used as alternative raw materials in the production of new materials for various industries. Recycling of glass, which is produced and consumed in a wide range, contributes to many different sectors. For this purpose, the use of materials obtained in two different forms, namely powder and fiber produced from waste glass, in cement mortars was investigated. There are three factors, including glass powder (GP) amount with four levels of 0, 45, 90 and 135 g, glass fiber (GF) amount with two levels of 0 and 13.37 g, and curing period (CP) with three levels of 7, 28 and 56 days. Compressive, flexural strengths and abrasion resistance of cement mortar samples were determined. In addition, acceptable regression models were derived by using multiple regression analysis. Analysis of variance (ANOVA) showed that the effects of all three factors on the mechanical properties and, GP and CP factors on abrasion resistance of cement mortars are significant. Improvements in mechanical strength and abrasion resistance were observed in the use of glass fiber and glass powder added cement mortars produced at appropriate rates. The study shows that the use of glass fiber and glass powder separately or together in the production of cement-based materials such as concrete, which is exposed to abrasion, is beneficial. As a result, the properties expected from the produced concrete will be met. The use of glass waste will contribute to the realization of an economical and environmentally friendly concrete production.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi

Alan :   Mühendislik; Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 441
Atıf : 335
2023 Impact/Etki : 0.206
Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fen ve Mühendislik Dergisi